Hírek: kolonicsgyörgy

← Összes hír
Eseménydús évet zár a Kolonics György Alapítvány

Nagyon eseménydús éven vagyunk túl, erről szeretnénk beszámolni nektek és szeretnénk megköszönni, hogy munkátokkal, támogatásotokkal hozzájárultatok ennek az esztendőnek a sikereihez is. A Kolonics György Alapítvány olyan évet zár 2023-ban, amelyben hű maradt a nagyszerű bajnok értékrendjéhez.

Döntöttek a 2024-es Jövő Reménységei ösztöndíjasokról

Hét évvel ezelőtt indult útjára a Kolonics György Alapítvány keretein belül a fiatal tehetségek támogatását elősegítő Jövő Reménységei ösztöndíjprogram. A 2016-os kezdetek óta összesen közel 20 millió forint gyűlt össze magánadományokból. Kárai Péter, a program motorja mesélt a részletekről, az alapítvány kuratóriuma pedig döntött a jövő évi ösztöndíjasok személyéről.

Bemutatjuk a Kolonics-emlékfutás győzteseit

Az idei Kolonics György közösségi emlékfutáson közel hatszázötvenen vettek részt. Különböző távokon lehetett rajtolni, a félmaratoni távon elsőként befutó versenyzőket vándorserleggel jutalmaztuk. A nőknél Lázár Emese teljesítette a távot a legrövidebb idő alatt, a férfiaknál Márialigeti Áron.

Idén is MosolyTúra: több mint 100 gyerek nyaralt velünk

Több mint száz hátrányos helyzetű gyermek nyári táborozásához járult hozzá a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Kolonics György Alapítványon keresztül. Alapítványunk további alapítványokkal együttműködve szervezte meg a MosolyTúra táborokat, amelyek éltre szóló élményt jelentenek a gyerekeknek, hozzásegítve őket ahhoz, hogy változtassanak az életükön.

Tizenöt éve hunyt el Kolonics György

Tizenöt éve, 2008. július 15-én, egy időremenés után lett rosszul Kolonics György. A kétszeres olimpiai bajnok legendás kenus életét sem az azonnal reagáló jó barátok, sem a kiérkező mentők nem tudták megmenteni. Kolonics Györgyöt 36 évesen érte a halál, azóta a róla elnevezett alapítvány gondoskodik emléke ápolásáról, de immár szobor, sétány, díjak, ösztöndíjak, iskola, szabadidőközpont is viseli a feledhetetlen bajnok életét.

Megnyílt az újjáépített Kolonics György Szabadidőközpont Csepelen

Átadták az újjávarázsolt Kolonics György Szabadidőközpontot a Kis-Duna partján, az egykori Úttörő és Ifjúsági Tábor helyén július 1-jén. Az új szabadidőközpontot Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, valamint Török László, a testvérváros Nagyszalonta polgármestere és a névadó olimpiai bajnok Kolonics György családja gyerekekkel közösen adta át.

Tovább olvasom
Július 15: fáklyás emlékevezés!

Kolonics György halálának napján, július 15-én a csepeli vízitelepen gyűlnek össze barátok, ismerősök, sporttársak, családtagok, hogy a legendás kenusra emlékezzünk. Az eseményre mindenkit szeretettel várunk, aki vízre szeretne szállni, azt arra kérjük, hogy gondoskodjon saját hajóról.

Esztergomban megnyílt a Kolonics, a Sportlegenda kiállítás

Emlékműsorral egybekötve tartották meg a Kolonics, a Sportlegenda című vándorkiállítás megnyitóját Esztergomban. Az alapítványunk névadójának életét bemutató kiállítás a helyi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban tekintethő meg június 8.-ig. Az iskola aulájában felállított kiállításon a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György tárgyait, életének legfontosabb eseményeit és gondolatait ismerhetik meg a látogatók.

Sipos Tomi egymillió forintot nyert az Ide süss!-ben alapítványunknak

Az egykori kenus, Sipos Tomi, aki az Irigy Hónaljmirigy tagjaként lett országszerte ismert, megnyerte a Viasat3 tévécsatornán futó Ide süss! című cukrászverseny húsvéti kihívását. A győztes a saját nyereményén felül egy civil szervezetnek is nyert egymillió forintot, Tomi kedvezményezettje a Kolonics György Alapítvány volt.

Visszatér az eredeti formájához a Kolonics György Emlékfutás

Idén abban a formában kerül megrendezésre a Kolonics György Emlékfutás, ahogy a kezdetekkor. Elsősorban kajak-kenus versenyengedéllyel rendelkező sportolókat várnak az október 23-ai eseményre, amely ugyanúgy a KSI kajak-kenu telepéről indul, mint a korábbi években. Alább a BBU szervezőiroda közleménye olvasható:

Tovább olvasom
Szeretünk, Koló, amíg világ a világ!

Július 15-én, Koló halálának 14. évfordulóján újra összegyűltek a barátai, szerettei, ismerősei, hogy rá emlékezzenek. A kétszeres olimpiai, 15-szörös világ- és háromszoros Európa-bajnok kenus, Kolonics György, alapítványunk névadója ma is összehozza az embereket. Az ünnepi megemlékezés után fáklyás evezésre indultak a megjelentek, a hagyományok szerint.

Tovább olvasom
Tizenötödik alkalommal emlékezünk Kolóra fáklyás evezéssel

Először pár nappal a halála után gyűltünk össze, spontán felindulásból. Aztán szép lassan hagyománnyá vált a megemlékezés ezen formája. Kolonics György emléke eleven, hatása erős és jól érzékelhető a fiatal követőiben, munkálkodása nem volt hiábavaló, mert ma is példakép, iránytű, igazodási pont - sportolóként, barátként, emberként egyaránt.

Sétányt neveztek el Kolonics Györgyről Gödön

Dr. Bognár Viktor ötletgazda, alapítványunk kuratóriumi tagja, gödi lakos nyitotta meg azt az ünnepséget, amelynek keretében Kolonics Györgyről sétányt nevezték el a gödi Duna-parton. A névadóra annak a megemlékezésnek a keretében került sor, amelyet a kétszeres olimpiai bajnok kenus születésének 50. évfordulója alkalmából rendeztek.

Ma lenne 50 éves Kolonics György – idén könyv jelenik meg róla

Június 4-én ünnepelné az 50. születésnapját Kolonics György. A róla elnevezett alapítványunk nem csak a 36 évesen elhunyt kenus legenda emlékét őrzi, de a sportág fiatal tehetségeit is segíti. Az emlékév azonban új módon is tiszteleg Koló előtt: könyv jelenik meg a kétszeres olimpiai bajnokról.

Alapítványunk eseménydús évet zárt 2021-ben

Megtartotta kuratóriumi ülését az alapítványunk, most került sor a 2021-es beszámolók elfogadására. Tavaly a járvány sok programunkat befolyásolta, a rendezvények kisebb létszámmal zajlottak, ennek ellenére is sikeres évet zárt a Kolonics György Alapítvány.

Bezárta kapuit Csepelen a Kolonics, a sportlegenda című vándorkiállítás

Március elejétől az első áprilisi napokig tartott a Kolonics, a sportlegenda című vándorkiállítás a csepeli Kozma István Birkózó Akadémián. Több kuratóriumi tagunk is tartott tárlatvezetést kenus, illetve iskolai csoportoknak, örömteli, hogy a gyerekek itták Koló egykori barátainak szavait. Bognár Viktor beszámolójával zárjuk a kiállítást mi is, ez volt a 25. hazai tárlat, ha nyit a következő, természetesen hírt adunk arról is.

Tovább olvasom
Sikeres volt a gyűjtésünk, Szeghalmi Karcsi bácsit már meg is műtötték

Egy fantasztikus összefogásnak lehettünk tanúi az elmúlt két hónapban. És nem csak tanúi, hanem aktív részesei is. Ennek az összefogásnak köszönhetően egy számunkra nagyon fontos sporttársnak van esélye a gyógyulásra, tovább folytathatja rendkívül hasznos munkáját – sokunk örömére.

Tovább olvasom
Koló-emlékfutás: „a hitelesség és az őszinteség mértékegysége voltál”

Idén is megrendeztük a Nagy Sportágválasztó, az Ötpróba és a BBU Szervezőiroda csapatával a Kolonics György-emlékfutást. A szép őszi időben több mint kétezren jöttek el az eseményre, amelyen a 2008-ban elhunyt kenus lengedára, Kolóra emlékeztünk és ezzel a rendezvénnyel is igyekeztünk továbbvinni azt, amit ő képviselt, amiben hitt.

Július 3-ig Tiszaújvárosban tekinthető meg a Kolonics kiállítás

Nemrég zárt be Körmenden a Kolonics György emlékkiállítás, de hamarosan újra nyit, mégpedig Tiszaújvárosban. Tavaly márciusban Kaposváron tartották meg a járvány előtti utolsó kiállítást, azóta hosszú szünet következett. A gyűjtemény körmendi bemutatásának sikere jelzi, hogy Kolóra még mindig nagyon kíváncsiak az emberek.

Koló: 49 – a barátok szemével

Június 4. Kolonics György születésnapja. Barátok – a róla elnevezett alapítvány kuratóriumának tagjai, illetve annak elnöke - emlékeznek rá és elevenítik fel azokat a töreténeteket, amelyek nem sportolói, hanem emberi nagyságát, kedvességét idézik meg. 49 éves lenne, de ezt fura leírni. Hatása annyira erősen él, olyan intenzív érzelmeket vált ki, hogy mi, akik szerettük, úgy érezzük, hogy a mindennapokan is itt van velünk.

Tovább olvasom
Jól szerepeltek alapítványunk díjazottjai a Világkupán

Boldoggá tesz minket, ha egyre többet ismerik meg a Kolonics Alapítványt, mert az azt jelenti, hogy egyre többekhez jut el Kolonics György emléke, híre is. A hétvégén megrendezett kajak-kenu Világupán szép sikereket értek el a Kolonics Alapítvány egykori díjazottjai és Szegeden lelkesen dolgoztak önkénteseink is.

Május 18-án nyit a Koló-kiállítás Körmenden

Tavaly márciusban, Kaposváron volt lehetőség legutóbb megrendezni a Kolonics György-emlékkiállítást, azóta a járványhelyzet nem tette lehetővé az esemény megszervezését. Most, több mint egyéves szünet után, Körmenden mutatkozik be a gyűjtemény, a megnyitón többen is képviselik alapítványunkat.

Szűk családi körben vettek búcsút Ludasi Róberttől

Gyönyörű, szívhez szóló levélben tájékoztatta a kajaktársadalmat férje végakaratáról Ludasi Róbertné. Csendben jöttem ebbe a sportágba, csendben is szeretnék elmenni! – mondogatta mindig a világklasszisok egykori edzője, ennek szellemében kísérték utolsó útjára szűk családi körben múlt pénteken. Robi sírja a Budafoki-temető 14-2/0/1/61-es parcellájában már látogatható.