Ma lenne 50 éves Kolonics György – idén könyv jelenik meg róla

Június 4-én ünnepelné az 50. születésnapját Kolonics György. A róla elnevezett alapítványunk nem csak a 36 évesen elhunyt kenus legenda emlékét őrzi, de a sportág fiatal tehetségeit is segíti. Az emlékév azonban új módon is tiszteleg Koló előtt: könyv jelenik meg a kétszeres olimpiai bajnokról.

Ma lenne 50 éves Kolonics György – idén könyv jelenik meg róla

Senki sem hitte volna, hogy egy későbbi olimpiai és világbajnok jelenik meg a Spartacus edzésén a nyolcvanas évek elején. Az osztálytársak hatására ment le a Duna-parti telepre a kis Gyuri is, aki vékony testalkata és a visszahúzódó természete miatt nem volt központi figura.

Hosszú évekig járt le úgy edzésre, hogy nem emelkedett ki a többiek közül. Igaz, akkor még nem is az volt a cél, csupán az, hogy a korabeli gyerekekkel együtt ő is megszeresse a kenuzást, hogy beszippantsa őt is ez a gyönyörű sportág.

Első edzője, Nótárius József tökéletesen végezte a feladatát, Kolót és a többieket elvarázsolta a sok túrakenuzás, a sok kaland, a természet szépsége, a felhőtlen gyerekkor hangulata és a rengeteg közösségi élmény.

Ludasi Róbert kezei alatt folytatta a pályafutását a még mindig észrevétlen Gyuri, amikor az edzőváltást klubváltás is követte, Robi és a tanítványi, köztük Gyuri, a Csepelbe igazoltak. Még ekkor sem jósolta volna meg senki, hogy a jövő kivételes bajnokát tisztelhetjük a többiekhez képest még mindig alacsonyabb termetű és vékonyabb kiskamaszban.

Sok összetevője volt, hogy miként alakult ki az a fantasztikus technika, amely aztán annyi sikerhez hozzásegítette Kolót, de ami talán még ennél is fontosabb volt, az a hihetetlen elköteleződése. Az évek folyamán megszülettek azok a berögződések, amelyek később is meghatározták karrierjét. Elsőként érkezett az edzésre és az utolsók között távozott. Edzések után mindig húzódzkodott. Komolyan vette a bemelegítést és a levezetést. Mivel többször gyötörte ínhüvelygyulladás, rászokott a csuklószorítóra, amit Vass Pista bácsi készített neki bőrből és ami alá ugyanazt a fajta törölközőt tekerte, vett is belőle több tucatot.

Az első olyan eredménye, amelyikre mindenki felkapta a fejét, az első felnőtt tájékoztató versenye volt. Iszonyú erős mezőnyben, világbajnokok sorát maga mögé utasítva lett első. Ott, akkor felcsillant az a tehetség, az a szorgalom, az a megszállottság, amelynek csírája addig is benne volt, de még nem mutatkozott meg kellő határozottsággal.

A kenusoknál nem megszokott, hogy valaki tizenévesen felnőtt világbajnokságon szerepeljen, neki sikerült. Ekkor még nem nyert érmet, két évre rá, 21 esztendősen viszont már két világbajnoki aranyérmet szerzett. Ezt további 13 követte, az 1995-ös vb-n Duisburgban kenus párjával, Horváth Csabával azt a bravúrt hajtották végre, hogy egy világbajnokságon öt alkalommal állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára. A következő évben, az atlantai olimpián 500 párosban szintén győztek.

Az addig kimagaslóan szereplő Horváth, Kolonics kenupáros 1999-ben nem tudta kivívni a világbajnoki indulás jogát, Gyuri a vb-n 1000 és 500 egyesben is negyedik lett.

Ugyan vágyott az egyes sikerekre, kényelmesebben érezte magát páros hajóban. A 2000-es olimpiáig több párostárssal próbált együttműködni, de egyik egység sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, muszáj volt egyest mennie a sydney-i olimpián.

És milyen jó, hogy így történt. A viharos időjárásban először elhalasztották a döntőt, a versenyzők el is hagyták a verseny helyszínét, amikor visszarendeltek mindenkit. Ilyen körülmények között lett 500 egyesben is olimpiai bajnok Kolonics György, azóta sincs olyan magyar kenus, aki egyesben és párosban is tudott olimpiát nyerni.

2003-tól újra párosban képzelte el a jövőjét, Kozmann Györggyel jól kiegészítették egymást. Egységük 500-on nyert Eb-t és vb-t is, 1000-en világbajnokok lettek. Koló élete a kenuzáson kívül is sikeres volt, két főiskolát végzett, nyelveket tanult, eljegyezte a szerelmét, esküvőre készültek.

A 2004-es olimpián harmadik lett Kozmann-nal, 2008-ban javítani szerettek volna.

Ám egy előre nem látható szívrendellenesség ezt megakadályozta, 2008. július 15-én edzés közben rosszul lett, a kedvenc stégén életét veszítette. Kozmann György Kiss Tamással ott volt Pekingben és bronzérmet nyert, a fiúk úgy érezték, hogy a cél felé száguldó hajójukban benne volt Koló is.

A rendkívül szerény, jóindulatú, önzetlen Kolonics György sportolói és emberi nagyságát sosem felejtik el azok, akik ismerték. A róla elnevezett alapítvány azt a célt is szolgálja, hogy ezt a nagyságot azok is őrizzék, akik személyesen már nem ismerhették. Ezt a célt fogja szolgálni az az életrajzi könyv is, amely az alapítvány gondozásában jelenik meg az idén.

Kolonics György 2022. június 4-én lenne 50 éves.