Biográfia

Kolonics György

1972. június 4. – 2008. július 15.

Kétszeres olimpiai bajnok, tizenötszörös világbajnok, kétszeres olimpiai bronzérmes kenus.

Legenda és példakép.

A kezdet

Kolonics György a Budapesti Spartacusban kezdett kenuzni, innen igazolt a Csepel SC-hez, ahol egészen haláláig, 2008-ig készült Ludasi Róbert vezetésével. Először az 1991-es világbajnokságon képviselte Magyarországot csapathajóban, kenu négyesben ötödik és hatodik helyezést ért el. Ezt követte az 1992. évi nyári olimpiai játékok, Barcelonában ötödik és hetedik helyezést ért el kenu kettesben Pálizs Attilával.

A Horváth–Kolonics legenda

A barcelonai olimpia után a frissen a Csepelhez igazolt Horváth Csabával alkottak új párost, külön fejezetet nyitva a sportág történetében: évekig uralták a mezőnyt, összesen 11 világbajnoki aranyérmet nyertek párosban és négyesben. Első aranyérmüket az 1993-as világbajnokságon nyerték, Kolonics György két arany- és egy ezüstérmével a vébé legeredményesebb kenusa lett. Az 1995-ös duisburgi világbajnokságon összesen öt aranyérmet szereztek – az ottani sikereket azóta sem sikerült felülmúlnia a magyar küldöttségnek. A páros az 1996-is olimpián koronázta meg pályafutását: 500 méteren aranyat, 1000 méteren bronzérmet szereztek Atlantában.

Egyéni sikerek

Ezután Kolonics György átállt az egyéni számokra. Az 1999-es világbajnokságon C1 500 és 1000 méteren negyedik, 200 méteren ötödik volt. Ezt követte a 2000-es sydney-i olimpia, ahol az 500 méteres döntőben igen szélsőséges időjárási körülmények fogadták a kenusokat: de Koló önmagát, a körülményeket és az ellenfeleket is legyőzve lett olimpiai bajnok. 2001-ben az Európa-bajnokságon egy arany- és egy ezüstérmet szerzett, a világbajnokságon mind a három egyes számban elindult: 200 méteren ötödik, 500-on második, 1000 méteren harmadik lett. 2002-ben Szegeden rendezték meg az Európa-bajnokságot, de egy sérülés miatt sajnos nem tudott a hazai közönségnek brillírozni, 1000 méteren hetedik, 500 méteren negyedik volt. A sérülés a vébére is rátette a nyomát, 1000 méteren nyolcadik, 500 méteren második lett, de az évet – ahogyan az előző ötöt is – a hazai ranglista élén zárta.

Új pár, új érmek

2003-ban tért vissza a páros számokhoz Kozmann Györggyel az oldalán. Az új egység ebben az évben bronzérmet nyert a vébén 1000 méteren, ami biztató eredmény volt a 2004-es olimpia előtt. Az athéni játékokat megelőző Európa-bajnokságon megnyerték az 500 párost, Athénban pedig fényesen csillogó bronzérmet szereztek 1000 méteren. A páros ezután is mindig éremmel tért haza a világversenyekről, 2005-ben az Európa-bajnokságon C2 1000 méteren ezüstöt, a vébén ugyanezen a távon bronzérmet, 500-on pedig ezüstöt szerzett. A 2006-os év fő versenye a szegedi világbajnokság volt, ahol Koló újra hazai közönség előtt versenyezhetett, nem is hagyta cserben a szurkolókat. 1000 méteren elsőként, 500 méteren harmadikként értek a célba Kozmann Gyurival. A 2007-es duisburgi világbajnokságot is megnyerték 500 párosban, ezren hatodikok lettek.

A 2008-as pekingi játékokon is együtt képviselték volna Magyarországot. Kolonics Györgynek ez lett volna az ötödik olimpiája.