Eseménydús évet zár a Kolonics György Alapítvány

Nagyon eseménydús éven vagyunk túl, erről szeretnénk beszámolni nektek és szeretnénk megköszönni, hogy munkátokkal, támogatásotokkal hozzájárultatok ennek az esztendőnek a sikereihez is. A Kolonics György Alapítvány olyan évet zár 2023-ban, amelyben hű maradt a nagyszerű bajnok értékrendjéhez.

Eseménydús évet zár a Kolonics György Alapítvány

Januárban megrendeztük a kenus összetartást Mátraházán, 2019, 2020, 2022 után 2023 január 7.-én immár negyedik alkalommal hoztuk tető alá közkedvelt eseményünket. A programon több korosztály képviseltette magát, örömünkre szolgált, hogy sokfajta programmal várhattuk a résztvevőket.

A Kékes-csúcsfutás tavaszias, jó hangulatban telt, egy alkalommal mindenkinek kötelező volt felfutnia, de sokan kétszer is nekiveselkedtek a távnak. Visszafelé szabadon választott útvonalon lehetett lejönni, aki a sípályát választotta, annak sárban dagonyázásban is volt része.

A közösen elfogyasztott ebéd után a Kolonics György Alapítvány kuratóriumának tagja, Csáky László tartott motivációs tréninget a kenus gyerekeknek és kamaszoknak, amit láthatóan nagyon élveztek a résztvevők. Lacika a program keretében felolvasást tartott a Kolonics Györgyről tavaly, alapítványunk gondozásában megjelent könyvből, a feladatokkal tarkított tréning után pedig a könyv szerzője, Tamás Rita dedikálta a gyerekek számára a könyvet.

A Stopper hajón tartotta meg évzáróját az alapítványunk. Az eseményen Csabai Edvin elnök felelevenítette a 2022-es esztendő legfontosabb eseményeit – amelyekben bővelkedtünk, hiszen Koló tavaly lett volna 50 éves -, valamint átadásra kerültek alapítványunk díjai, a Kolonics György-díj és a Jövő Reménységei ösztöndíjak.

Különleges programmal kezdődött az évzáró, egykori ösztöndíjasunk és Kolonics György-díjasunk, Gönczöl Laura kenus egy részletet olvasott fel a Kolonics György életéről szóló, 2022-ben megjelent könyvből, ezzel is emlékezvén arra, hogy a könyv milyen nagy jelentőséggel bír alapítványunk életében.

Az eseményen megjelent, valamint díjat adott át a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Schmidt Gábor helyettes államtitkár, és a díjátadók között köszönhettük Urr Anitát, Révész Máriuszt, Gyulay Zsoltot, Baráth Etelét, Vaskuti Istvánt, Molnár Zoltánt és Juhos Róbertet is.

Tovább robog a Karrierkövető programunk, amelynek a motorja kuratóriumi tagunk, Csáky László, aki nem csupán e program mentoraként, de trénerként is nagyon sokban segíti a feltörekvő edzőgenerációt.

Örömmel vettük a felajánlást, amely arról szólt, hogy az egykori kenus, Sipos Tomi, aki az Irigy Hónaljmirigy tagjaként lett országszerte ismert, megnyerte a Viasat3 tévécsatornán futó Ide süss! című cukrászverseny húsvéti kihívását és a győzelméért járó, civil szervezet számára adományozható egymillió forintot a Kolonics György Alapítványnak adta. Tomivel ebben az évben szorosabbra fűztük a kapcsolatunkat, a Kolonics György Alapítvány jószolgálati nagykövete lett.

Emlékműsorral egybekötve tartották meg a Kolonics, a Sportlegenda című vándorkiállítás megnyitóját Esztergomban (a képen). Az alapítványunk névadójának életét bemutató kiállítás a helyi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban került bemutatásra. Az esztergomi a 27. kiállítás a sorban, korábban 25 hazai és egy határon túli helyszínen mutatkozott be a Koló életmű. Az ünnepélyes megnyitón megjelent Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Kajak-Kenu szövetség elnöke, Erős Gábor országgyűlési képviselő, Fábián László olimpiai bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Steindl Balázs, Esztergom alpolgármestere, Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke, Storcz Botond, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Kökény Roland olimpiai bajnok kajakozó és Csikós Zsóka ifjúsági világbajnok kajakozó, Esztergom város szülötte.

Nyáron több mint száz hátrányos helyzetű gyermek nyári táborozásához járult hozzá a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Kolonics György Alapítványon keresztül. Alapítványunk további alapítványokkal együttműködve szervezte meg a MosolyTúra táborokat, amelyek éltre szóló élményt jelentenek a gyerekeknek, hozzásegítve őket ahhoz, hogy változtassanak az életükön. Az ormosbányai Hosztják Albert Általános Iskola tanulói és a Ronald Házban lakó gyerekek és családjaik vettek részt a táborozáson, partnereink többek között a Tanulj Tesó Alapítvány és az Aktiv Magyarországnak volt.

Átadták az újjávarázsolt Kolonics György Szabadidőközpontot a Kis-Duna partján, az egykori Úttörő és Ifjúsági Tábor helyén. Az új szabadidőközpontot Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, valamint Török László, a testvérváros Nagyszalonta polgármestere és a névadó olimpiai bajnok Kolonics György családja gyerekekkel közösen adta át.

Július 15-én, Koló halálának az 15. évfordulóján ismét megrendeztük a fáklyás evezést, amely során volt alkalmunk elgondolkozni azon, hogy az elmúlt tizenöt évben semmit sem kopott Koló hírnevének fénye, a róla elnevezett alapítvány gondoskodik emléke ápolásáról, de immár szobor, sétány, díjak, ösztöndíjak, iskola, szabadidőközpont is viseli a feledhetetlen bajnok nevét.

Augusztus első napjaiban rendezték meg a serdülő, ifjúsági és U23 magyar bajnokságot Szegeden, ahol hagyományosan a férfi C1 és C2 500 méteres futamok a serdülő és ifjúsági korosztályban Kolonics György nevét viselik. A serdülő korosztályban az emlékfutamok győztesei egy-egy Bráca Sport által felajánlott lapáttal gazdagodtak, míg az ifik a vándorserleget vehették át.

Kuratóriumi tagunk, Pető Zsolt szervezésében Dunaújvárosban második alkalommal rendezték meg a Wichmann Tamás Nemzetközi Regattát. A klubversennyel az olimpiai ezüst-és bronzérmes, kilencszeres világbajnok kenus emléke előtt tisztelegnek a szervezők.

Immáron 14. alkalommal került sor a Kolonics György-emlékfutásra a Kolonics György Alapítvány, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és a BBU NKft. szervezésében. A hagyományoknak megfelelően október 23-án, a KSI SE népszigeti vízitelepén rendezték meg a közösségi futás. Az események közel hatszázötvenen rajtoltak, a start mutatta be a Kolonics György Alapítvány jószolgálati nagykövetét: az Irigy Hónaljmirigy zenekar frontembere, Sipos Tamás korábban maga is kenuzott, Tomi nem csupán egy kenuban evezett Csabai Edvin elnökünkkel az esemény során, de felhúzhatta magára a Kolonics György Alapítvány mezét.

Amint látjátok, nagyon eseménydús éven vagyunk túl, de hitünk szerint sikerült Kolonics György életművéhez méltó módon megemlékezni róla, és az ő értékrendjéhez hűen folytatnunk a sportág fiataljait, edzőpalántáit és rászorulóit támogató programjainkat.