Esztergomban megnyílt a Kolonics, a Sportlegenda kiállítás

Emlékműsorral egybekötve tartották meg a Kolonics, a Sportlegenda című vándorkiállítás megnyitóját Esztergomban. Az alapítványunk névadójának életét bemutató kiállítás a helyi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban tekintethő meg június 8.-ig. Az iskola aulájában felállított kiállításon a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György tárgyait, életének legfontosabb eseményeit és gondolatait ismerhetik meg a látogatók.

Esztergomban megnyílt a Kolonics, a Sportlegenda kiállítás

Az esztergomi a 27. kiállítás a sorban, korábban 25 hazai és egy határon túli helyszínen mutatkozott be a kiállítás. Az ünnepélyes megnyitón megjelent Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Kajak-Kenu szövetség elnöke, Erős Gábor országgyűlési képviselő, Fábián László olimpiai bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Steindl Balázs, Esztergom alpolgármestere, Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke, Storcz Botond, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Kökény Roland olimpiai bajnok kajakozó és Csikós Zsóka ifjúsági világbajnok kajakozó, Esztergom város szülötte.

A megnyitó Koló legemlékezetesebb futamainak megtekintésével kezdődött, majd levetítettek egy, a legenda életét bemutató rövidfilmet. A 2008-ban, 36 évesen elhunyt kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnokról Steindl Balázs polgármester így beszélt: „Világelső volt választott sportágában, de első volt a kitartásban, az akaratban, a példamutatásban, a tisztességben, az alázatban és az emberségben.”

Schmidt Gábor beszédében kiemelte, hogy „Kolonics György egész életében, a sportpályákon, az edzéseken üzenetet hordozott és ezeket az üzeneteket és tulajdonságokat próbálta átadni másoknak.” Csabai Edvin kuratóriumi elnök és egykori versenyzőtárs pedig arra mutatott rá, hogy Kolonics György szellemisége és értékrendje olyan volt, hogy az ma is hat és ez az alapítvány törekvéseiben is megmutatkozik.

A program további részében a Szent Erzsébet iskola aulájában a díszvendégek a nemzeti színű szalag átvágásával megnyitották a sportlegendáról szóló, kétszáz négyzetméter alapterületen elhelyezkedő kiállítást, amely június 8.-ig tekinthető meg.