Sétányt neveztek el Kolonics Györgyről Gödön

Dr. Bognár Viktor ötletgazda, alapítványunk kuratóriumi tagja, gödi lakos nyitotta meg azt az ünnepséget, amelynek keretében Kolonics Györgyről sétányt nevezték el a gödi Duna-parton. A névadóra annak a megemlékezésnek a keretében került sor, amelyet a kétszeres olimpiai bajnok kenus születésének 50. évfordulója alkalmából rendeztek.

Sétányt neveztek el Kolonics Györgyről Gödön

Először Balogh Csaba, Göd polgármestere beszélt a megjelentekhez, aki kuratóriumi elnökünkkel, Csabai Edvinnel közösen leplezte le a névtáblát, a gödi Duna-partot ezentúl Kolonics György sétánynak hívják.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke arról beszélt, hogy minden sportágnak megvannak a halhatatlanjai, így a kajak-kenunak is.

„Közülük is kiemelkednek azok, akik nemcsak a vízen, hanem a személyiségükkel is igazolták nagyságukat, még akkor is, ha már eltávoztak, mint Kolonics Gyuri. Szinte ma is érezni a jelenlétét klubjában, Csepelen, fiatal versenyzők sorát inspirálta és inspirálja ma is” – fogalmazott a sportvezető, aki hozzátette: Kolonics György pályafutása ma is példát mutat kitartásból, alázatból, s ő bízik benne, hogy hosszú évtizedek múltán is lesznek olyan gyerekek, akik erre járva megkérdezik majd a szüleiktől, hogy ki is volt ő.

Dr. Tuzson Bence államtitkár elárulta, ő is 1972-ben született, mint Kolonics György.

„Figyeltem a pályafutását, s amikor 36 évesen elment, nagyon megrázott. Személyesen nem ismertem, de soha nem felejtem a sydneyi olimpiát, amelyen hihetetlen hajrával nyert 500 méteren. A tehetség mellett minden eredményhez kitartásra van szükség, s ő jó példája volt ennek a hozzáállásnak. Most lenne 50 éves, nagyon nagy kár, hogy már nincsen közöttünk” – emlékezett a térség országgyűlési képviselője.

Csabai Edvin megköszönte a Magyar Olimpiai Bizottság és az MKKSZ támogatását, valamint a polgármester és a gödi képviselőtestület döntését a sétány átnevezéséről.

Az ünnepség után pódiumbeszélgetések keretében volt sporttársak, sportvezetők beszéltek Kolonics Györgyről, többek között Kovács Katalin, Storcz Botond, Baráth Etele, Angyal Zoltán, volt kuratóriumi elnökünk, dr. Bognár Viktor és Trebitsch András, valamint Horváth Csaba és Kozmann György kuratóriumi tagjain, az esemény végén pedig levetítették a Kolóról készült „…az ég a vízre ráhajolt…” című filmet.

 

Az esemény keretében egy díjátadásra is sor került, a kuratórium döntése alapján a Kolonics György Alapítványért-díjat idén Pető Zsolt, a dunaújvárosi klub vezetője részesült. A kitüntetést Angyal Zoltán adta át.

 

(Forrás: MTI, fotó: kajakkenusport.hu)