Ösztöndíjasainkkal térdelnek egy hajóba a kvótaszerző páros tagjai

Bő fél évvel a párizsi olimpia előtt felbomlott egy sikeres kajak-kenu egység, a jövőben nem együtt versenyeznek a Bragato Giada, Nagy Bianka világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok kenupáros tagjai. Mindkét versenyző olyan kenussal folytatja, aki szorosan kötődik a Kolonics György Alapítványhoz.

Ösztöndíjasainkkal térdelnek egy hajóba a kvótaszerző páros tagjai

– A kettőnk személyisége közti különbség miatt sajnos nem működött tovább a dolog. Tagadhatatlan, hogy remek eredményeink voltak, idén jó lett volna túlszárnyalni az előző évet, de sajnos nem sikerült, ám mindennek megvolt az oka. Véget ért a kapcsolat, mindketten már az előttünk lévő feladatokra koncentrálunk – magyarázta az okokat a tiszaújvárosi Bragato Giada.

A páros 2017-ben térdelt össze először, majd egy év közös munka után szétment. 2021-ben aztán ismét egymásra találtak a lányok, és az elmúlt három szezonban számtalan sikert értek el közösen. Az augusztus végi, párizsi előolimpián még egy hajóban eveztek, de ez volt az utolsó alkalom, hogy közösen versenyeztek.

– Emberi és szakmai értelemben is menthetetlen volt a párosunk, nehéz döntés volt, sok mindenkivel egyeztettem mielőtt meghoztuk a döntést. A fordulópontot a nyári Európa Játékok jelentette, onnantól már nagyon nehéz volt Giadaval az évünk, végigcsináltuk, majd elváltunk békében – vallotta be Nagy Bianka.

Bragato és Nagy idén begyűjtött két olimpiai kvótája nem névre szólóak, azt Magyarországnak szerezték. Az indulási jogok sorsa a 2024-es válogatókon dől majd el. Mindenesetre Bragato és Nagy egyesben és párosban is harcba szállnak a párizsi repülőjegyekért. Mindketten olyan versenyzővel folytatják a párosversenyzést, akik szorosan kötődnek a Kolonics György Alapítványhoz:  Bragato Giada a 18 éves dunavarsányi Benkucs Kírával (a képen balra) térdel össze, Kíra a Jövő Reménységei programunk egyik idei ösztöndíjasa, itt lehet róla bővebben olvasni.

Nagy Bianka az újpesti Opavszky Rékával (a képen jobbra) folytatja párosban. Réka Jövő Reménységei ösztöndíjas és Kolonics-díjas is volt, itt írtunk róla.  Az említett két pároson kívül még egy, a Takács Kincső-Horányi Dóra duó is jó eséllyel száll harcba a női kenu páros ötszáz méteres indulási jogáért.

(Forrás: sportal.hu, fotó: kajakkenusport.hu)