Kajak-kenu sikerek a Héraklész Díjátadó Gálán

Taroltak a kajak-kenusok, azon belül is a Kolonics Alapítvány egykori Jövő Reménységei ösztöndíjasai a Héraklész Díjátadó Gálán, amely során a 2023-as év legjobb utánpótláskorú sportolóit díjazták. Öt kategóriában is volt kajak-kenus jelölt, végül négy első, illetve egy második helyezést értek el a sportág képviselői.

Kajak-kenu sikerek a Héraklész Díjátadó Gálán

A magyar utánpótlás kajak-kenu minden eddiginél sikeresebb évet zárt 2023-ban. Ha csak a két legnagyobb világversenyt nézzük, az auronzói ifjúsági, U23 világbajnokságon 25 arany, 12 ezüst és 7 bronz, a Montemorban rendezett ifjúsági, U23 Európa-bajnokságon 19 arany, 6 ezüst és 5 bronz volt a magyar fiatalok mérlege.

Ennek tudható be, hogy a magyar utánpótlássport legjobbjait díjazó Héraklész Gálán öt kategóriában is volt kajak-kenus jelölt.

Dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte, a több, mint két évtizede életre hívott Héraklész Program fantasztikus sikereket ért már el, ám másfél éve úgy érezték, szükség van a felfrissülésre, a változásra.

"Rengeteg kiválóságot adott ez program a magyar sportnak, Másfél évvel ezelőtt mégis úgy gondoltuk, hogy ez a program újításra szorul, szerettük volna, ha a sport világán belül a megfelelő minőséget képviselve egy olyan polcra kerüljön, hogy büszkék lehessünk rá. Dr. Baji Balázst kértük fel, hogy segítsen nekünk ebben. A program azóta kapott egy új logót, egy új arculatot, folyamatosan fejlesztjük a kommunikációját minél szélesebb körben, minél több csatornán keresztül. Bővítettük a sportolók egészségügyi és oktatási támogatását és fontosnak tartjuk, hogy már most segítsük a fiatalokat abban, hogy a hivatásos sportpályafutásukat követően, civil életüket is egyfajta előnnyel kezdhessék meg. Ebben köszönet illeti az együttműködő partnereinket, a sportági szövetségeket, a sportegyesületeknek, sportvezetőknek, sportszakembereknek, a sportolók családtagjainak és barátainak."

Férfi egyéni kategóriában egykori ösztöndíjasunk, Kollek Bálint (edző: Balázs Péter) kapta az első helyezettnek járó díjat. A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia versenyzője tavaly ifjúsági K-1 1000 méteren világ-és Európa-bajnok, K-1 500 méteren világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes, míg K-4 500 méteren világbajnok és Eb-második lett.

Első díjat kapott női egyéni sportág csapat kategóriában két egykori ösztöndíjasunk, Kiss Ágnes és Molnár Csepke is. A szegedi kenupáros Fürdök Gábor irányításával 2023-ban ifjúsági világ-és Európa-bajnoki címét is megvédte az olimpiai C-2 500 méteres számban.

Ági emellett női egyéni kategóriában érdekelt volt, ahol végül második lett. Utolsó ifjúsági évében C-1 200 és 500 méteren aranyérmes lett a vb-n és az Eb-n is, emellett az Európa Játékokon megszerezte első felnőtt nemzetközi érmét, miután C-1 500 méteren a dobogó legalsó fokára állhatott fel.

Az egyéni sportágak férfi csapatai rangsorában Samu Péter és Hidvégi Zalán érdemelte ki az első díjat a Héraklész Gálán. Tóth Petra és Czina László tanítványa szintén olimpiai számban, K-2 500 méteren lett ifjúsági világ- és Európa-bajnok.

Tamási Zsombor (ugyancsak egykori ösztöndíjas) és Rugonfalvi-Kiss Janka párosa U23-as korosztályban mix K-2 500 méteren lett világbajnok 2023-ban. A Héraklész Gálán ez az eredmény is első díjat ért az egyéni sportágak mix csapat kategóriájában. Zsombor edzője Velenszki Tamás, Janka felkészítői pedig Gintl Andrea és Beéné Samu Andrea.

 

Forrás: kajakkneusport.hu/Fotók: Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárság