Gönczöl Laura és Opavszky Réka lett az idei Kolonics-díjas

Gönczöl Laura és Opavszky Réka már egyaránt volt a Jövő Reménységei programunk ösztöndíjasa. Most egy újabb díjjal értékeltük a sikeres kenupáros munkáját, a Kolonics-díj történetében először egy páros kapta meg az elismerést. A kenupáros tagjai méltán lettek díjazottak, tavaly ifjúsági Eb-t és vb-t nyertek, valamint a felnőtt világbajnokságon ezüstérmet nyertek. Gratulálunk nekik!

Gönczöl Laura és Opavszky Réka lett az idei Kolonics-díjas

Laura és Réka elmúlt idénye nagyon hasonló lett, az ifjúsági mezőnyben az Európa-bajnokságon 500 méteren párosban elsők lettek, a világbajnokságon 500 párosban és 500 négyesben szintén győztek. Aztán Laura a vb-n mix 500 párosban győzött, míg Réka C-1 200-on második lett. A felnőtt vb-n pedig egyaránt tagjai voltak az ezüstérmes négyesnek. Szenzációs évet zárt tehát a fiatal kenupáros, amelynek tagjai közül Réka még középiskolás, Laura azonban már a Testnevelési Egyetemre jár.

„Osztatlan tanári szakra járok, de valószínűleg váltani fogok, hogy össze tudjam egyeztetni a kenuzást és a tanulást” – mondja Laura. Réka jövőre érettségizik, évvesztes és volt nulladik éve is a középiskolában, ő azért jár még középiskolába. De a tanulás természetesen neki is ugyanolyan fontos.

A sportban most új terveket szövögetnek. Úgy érzik, hogy a Kolonics-díj elnyerésében a felnőtt világbajnokságon elért ezüstérem nyomott a legtöbbet a latban, pedig nekik az ifjúsági világbajnoki cím volt a legnagyobb álmuk, annak megvalósulása igazán boldoggá tette őket.

Jövőre – illetve már idén, vagyis a következő idényben – annyiban lesz nehezebb dolguk, hogy immár első évesek az U23-as mezőnyben, vagyis a legfiatalabbak, ez a fajta átállás mindenkinek nehezen szokott sikerülni.

„Legfiatalabbnak lenni egy mezőnyben mindig nehéz” – fogalmaz Réka. – „Az a célunk, hogy jó pályákat menjünk. Persze nyilván szeretnénk kijutni a korosztályos világversenyekre, de nem lesz könnyű. Úgy tudjuk, hogy az Eb idején lesz a vb második válogatója, vagyis egyelőre bizonytalan, hogy miként alakul a 2022-es programunk.”

A Kolonics-díjat Réka és Laura Vajda Vilmostól, az egykori legendás szövetségi kapitánytól és Csabai Edvintől, a Kolonics György Alapítvány kuratóiumi elnökétől vehette át. A lányok elmondták, hogy nagyon nagy megtiszteltetés számukra ez a díj, titkon vágyta is rá. Nagyon hálásak, hogy az alapítványtól újra kapnak támogatást, a díjjal járó egymillió forintot felszerelésre, sportruházatra, táplálékkiegészítőkre fogják költeni, céljuk ugyanis, hogy még ezeket a fantasztikus eredményeket is felülmúlják a jövőben.

A páros, amelynek tagjai 9 éve edzenek együtt, a Sződligeti Pacs-Pacs Kajak-Kenu Sportegyesületet erősítik, a díj elnyerése mellett az is nagy öröm számukra, hogy újra együtt osztozhatnak egy szép sikerben.