Jubileumi évzáró ünnepség – 10 éves a Kolonics György Alapítvány

A Magnet Közösségi Ház adott otthont az alapítvány hagyományos évzáró rendezvényének, ahol többek között átadásra kerültek a 2019-es év Jövő Reménységei program díjai is.

Jubileumi évzáró ünnepség – 10 éves a Kolonics György Alapítvány

Tíz év tíz percben

Emelkedett hangulatban telt az alapítvány elmúlt 10 évét összefoglaló évzáró rendezvény. Az eseményt megtisztelte többek között dr. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Sárfalvi Péter, a Sportért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára, és Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke is. Idén különös fontossággal bírt az esemény az alapítvány számára, hiszen a díjazottakon kívül jubileumot is ünnepeltünk: tízéves lett a Kolonics György Alapítvány. Ezt az eseménydús időszakot egy sokatmondó tízperces videóban foglaltuk össze, bemutatva a már állandóvá vált, tömegeket megmozgató eseményeinket, támogatási programjainkat és díjainkat, vagyis mindazt, amitől a Kolonics Alapítvány egyedülállónak számít a maga nemében.

Díjazni múltat, jelent és jövőt

A kellemes ráhangolódás után Csabai Edvin, az alapítvány elnöke szóban is összefoglalta az elmúlt időszakot és beszélt a jövőbeni tervekről, kezdve a frissen életre hívott Kolonics György Alapítványért díjról, amely az első elnök, Angyal Zoltán fáradhatatlan munkáját hivatott megköszönni. A díj átadására dr. Baráth Etelét, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közgyűlésének elnökét és Molnár Zoltánt, a Magyar Edzők Társaságának elnökét kérte fel. „Kolóval kapcsolatos élményeim a mai napig élénken élnek bennem. Nem szeretnék végtelen történeteket mesélni, de az ő példaértékű magatartása nagyon ritka a mai magyar sportban. Azoknak a fiataloknak, akik most itt ülnek, csak azt tudom kívánni, hogy legyen számukra örök példakép Kolonics György” – mondta el Angyal Zoltán. Ezután egy újabb díj átadására került sor: a Kolonics György-díjat minden évben a legjobb utánpótláskorú kajak-kenu versenyző nyeri el. Létjogosultságát bizonyítja, hogy ezt korábban több olyan sportoló is megkapta, aki jelenleg a felnőttek között ér el nemzetközi sikereket, mint Lucz Dóra vagy Tótka Sándor. A 2018-as év legjobbja Rendessy Eszter lett, aki női kajakban nyert aranyérmet az ifjúsági olimpián Buenos Aires-ben. A díjat Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke adta át.

A Jövő Reménységei 2019-ben

Az ünnepélyes fogadás előtt az este utolsó felvonásában a Jövő Reménységei program díjazott versenyzői következtek, miután Kárai Péter, az alapítvány kuratóriumi tagja osztotta meg gondolatait a tehetséggondozás jelentőségéről. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ebben az esetben a kuratórium a döntéskor nemcsak az eredményességet veszi figyelembe, de a tanulmányi eredményeket és a rászorultsági faktort is, hogy a támogatás tényleg a lehető legjobb helyekre kerülhessen. Az idei nyertesek női kajakban Kőhalmi Emese és Máró Anna, női kenuban Csorba Zsófia és Gönczöl Laura, férfi kajakban Erdélyi Tamás és Nagy Raul, míg férfi kenuban Besenyei Ádám és Csanki Márk lettek. Egy kis meglepetést is tartogatott az este:  Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos Csabai Edvint, az alapítvány elnökét részesítette különdíjban a Mozgás Éjszakája programban és az Ötpróba rendezvényben való aktív részvételért.

„Fantasztikus 10 évet zárt az alapítvány, szerintem senki nem gondolta, hogy ekkora eredményeket tudunk elérni. A programjaink szépen lassan beérnek, 2018-ban már többszáz gyereket értünk el akár a gondolatébresztő délutánokról, akár a támogatási programjainkról beszélünk.”  Csabai Edvin

„A kajak-kenu történetének legdrámaibb eseménye Koló halála volt. Ő emberileg, sportársilag olyan mélységet sugárzott, ami utánozhatatlan mind a mai napig. Nagyon jó látni, hogy az alapítvánnyal sikerül ezt a gondolatiságot életben tartani egyrészt Koló emlékének őrzésével, másrészt az általa képviselt értékek továbbadásával.” dr. Baráth Etele

„Megható az a munka, amit az alapítvány végez. A sportban fontos, hogy vannak azok, akik versenyeket nyernek, és vannak az igazi, nagybetűs bajnokok. Kolonics György ilyen volt.”  Molnár Zoltán

„A Kolonics György Alapítvány körül az évek során egy közösség képződött. Azt akarjuk érezni, hogy Koló értékei egyben a mi sportágunk értékei, amiket sikerül fenntartanunk. Éppen ezért az utánpótlásnak nemcsak a sportban kell kiemelkedő teljesítményt nyújtania, de ezeket az értékeket is tovább kell vinnie, mert ehhez a közösséghez tartozni megtiszteltetés.” Schmidt Gábor