A legaktívabb évét zárta a Kolonics Alapítvány

Megtartotta kuratóriumi ülését a Kolonics György Alapítvány, az előző évi beszámolók elfogadása után az ezévi program került szóba. A tagok megállapították, hogy tekintettel arra, hogy Kolonics György 2022-ben ünnepelte volna az 50. születésnapját és erről az alapítvány igyekezett a legméltóbb módon megemlékezni, az elmúlt év volt az alapítvány történetének legaktívabb éve. De programokban és tervekben 2023-ban sem lesz hiány.

A legaktívabb évét zárta a Kolonics Alapítvány

Kolonics György, alapítványunk névadója 2022-ben ünnepelte volna az 50. születésnapját. 2022 tehát ennek jegyében, a Koló 50 emlékév elnevezést viselve telt el. Januárban, hagyományainkhoz híven, Mátraházán szerveztük meg a kenus összetartást, amelyen közel 100 kenus vett részt, fiatalok, idősebbek, kuratóriumi tagok, jóbarátok. A futást követően Csáky László kuratóriumi tagunk tartott a gyerekek számára motivációs beszélgetést.

Hűen Koló segítőkész attitűdjéhez, közösségi futást és gyűjtést szerveztünk Szeghalmi Károly hajóépítőmester javára, akinek nagyon komoly műtéti beavatkozásra volt szüksége, de anyagi lehetőségei korlátozottak voltak. A gyűjtésünk sikeres volt, Karcsi bácsit megműtötték és azóta is jól szolgál az egészsége.

A 2022-es évben egy alkalommal szervezhettük meg a kiállításunkat. Március negyedikén nyitottuk meg a Kolonics, a sportlegenda című kiállítást a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémiában. Ez volt a 25. hazai kiállítás, amelyen ezúttal is több kuratóriumi tagunk tartott tárlatvezetést.

Dr. Bognár Viktor ötletgazda, alapítványunk kuratóriumi tagja, gödi lakos nyitotta meg azt az ünnepséget, amelynek keretében Kolonics Györgyről sétányt nevezték el a gödi Duna- parton. Az ünnepség után pódiumbeszélgetések keretében volt sporttársak, sportvezetők beszéltek Kolonics Györgyről. A gödi sétányavató ünnepségen átadásra került a Kolonics György Alapítványért-díj, amit ezúttal Pető Zsolt kuratóriumi tagunk kapott.

A „Jövő reménységei” programban immáron hetedik éve támogatunk tehetséges, de hátrányos helyzetű sportolókat. A pályázatok elbírálásakor három szempontot vesz figyelembe a kuratórium: versenyeredmények, tanulmányi eredmények és rászorultság. Évről évre egyre több pályázat érkezik a programra, ami a támogatásra való igényt, illetve érdeklődést mutatja.

2022-ben is megvalósult a fiatalok anyagi támogatását elősegítő Granek István Edzői Tanulmányi Támogatási Program, amelyben 6 sportoló vett részt. Az ösztöndíj célja, hogy minél több edző szerezzen szakedzői képesítést, valamint motivációt és egyben támogatást nyújtson az edzőjelöltek, és a már sportágban tevékenykedő szakemberek részére a magasabb színvonalú állami edzőképzésbe történő jelentkezésre, a tanulmányok folytatására és sikeres befejezésére. A Granek István Tanulmányi Ösztöndíj mellett a hallgatók elnyerhették a Karrierkövető program támogatását is, ezzel is elősegítve előrehaladásukat edzői pályájuk kezdetén. A Karrierkövető programban az idei évben 8 főt támogattunk. A két tanulmányi program egymás kiegészítéséként működik.

A Kolonics díj 2009 óta képezi alappillérét Alapítványunk tevékenységének. A díjat a 2022- ben Gönczöl Laura és Opavszky Réka vehették át. a Minden évben megható ünnepség keretében adjuk át a Kolonics György-díjat, hiszen az egymillió forintos támogatással járó elismerést mindig olyan versenyző kapja, aki szellemiségében is hasonlít Kolóra.

A Kolonics György Emlékfutamok hagyományosan a Serdülő, Ifjúsági és U23 Magyar Bajnokságon kerülnek megrendezésre. Ifjúsági korosztályban az első helyezettek vándorserleget, míg a serdülők emlékívet, emlékpólót és emlékmatricát, illetve a Bráca-sport által felajánlott kenulapátokat vehettek át. Az idei évben a díjakat Horváth Noémi, a kuratórium tagja adta át.

Pető Zsolt kuratóriumi tagunk ötlete alapján 2022-ben először került megrendezésre a Regatta, amely Koló példaképének, Wichmann Tamásnak nevét viseli. A regatta az első évhez képest sikerrel zajlott, több külföldi csapat is részt vett. A versenynek alapítványunk volt a fővédnöke.

Immár 15. alkalommal szerveztük meg a Fáklyás evezést Koló halálának évfordulóján. Az esemény kapcsán az idei évben is közel 300 ember tette vízre a hajóját és gyújtott gyertyát.

Októberben, pár nappal Koló sydney-i olimpiai bajnoki győzelmének 22. évfordulója után a Stopper hajón bemutattuk a Koló – egy kenus legendája című könyvet, amely a Magyar Kajak- Kenu Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával valósult meg. A könyv összefoglalja Koló életét, messze nem csak a sportág határain belül, halálának körülményeit és karrierjének hatását, a visszajelzések alapján minden korosztály számára tanulságos lett az életrajzi mű.

A Koló-emlékfutás a sportág berkein belül az éves versenynaptár állandó eseményének számít, a felkészülési programok egy állomása, amelyen örömmel vesznek részt budapesti és vidéki klubok versenyzői is. 2022-ben is Kiszli Vanda vehette át a kajakos az abszolút női kategóriában járó vándorserleget, míg Nagy Bence kenus a kajak- kenusok mezőnyében tudott győzni a félmaratoni távon.

Augusztusban értek véget a MosolyTáborok is, amelyek három éve a MosolyTúrával kezdődtek, 25 nehéz sorsú gyermek táboroztatásával, idén már 125 gyermeket táboroztattunk a MosolyTúra és a MosolyTáborok keretében, amelyeket a Tanulj Tesó Alapítvánnyal karöltve tartottunk meg. A táborok során olyan gyerekeket és fiatalokat vittünk el vízitúrázni, akiknek amúgy esélyük sem lenne elmenni nyaralni, akinek nincs kilátásuk arra, hogy elhagyják lakhelyüket és megismerkedjenek az ország nevezetességeivel és akiknek ez az egy hét – a tavalyi Mosolytúra tapasztalatai alapján – annyi motivációt ad, hogy immár elhiszik, van világ az ő világukon kívül is és van remény arra, hogy ennek a világnak ők is a részesei legyenek. A tábort a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Vízivándor táborához csatlakozva szerveztünk meg. Az idei évben a programot az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásából valósítottuk meg.

A valóban tartalmas esztendővel kapcsolatos szakmai és pénzügyi beszámolókat a kuratóriumi tagok elfogadták, majd a 2023-as programok kerültek napirendre. Hamarosan Esztergomban nyílik meg a Koló-vándorkiállítás, július 15-én újra lesz Fáklyás-emlékevezés. Idén is lesz MosolyTúra és lesznek MosolyTáborok a hátrányos helyzetű gyermekek számára. A tervek között szerepel egy őszi kiállítás megrendezése is és 2023-ban is sor kerül az emlékfutásra.

A Jövő Reménységei ösztöndíjprogram már a nyolcadik lesz, óriási büszkeség, hogy eddig minden alkalommal sikerült magánadományokból előteremteni az ösztöndíjak összegét. Legutóbb 13 fő részesült támogatásban – korábban ilyen sokan még soha nem kaptak ösztöndíjat -, a kuratóriumi tagok bíznak benne, hogy a program a jövőben is ilyen sikeres lesz az adományozók körében.

A kuratóriumi tagok egyhangúan úgy vélik, hogy az alapítvány meg tudja valósítani kettős célját: ápolni Kolonics György emlékét, illetve az ő szellemiségéhez méltó programok megszervezésével hozzá tud járulni olyan nemes célok megvalósításához, amelyek jóval túlmutatnak a sportágon.