Tizenévesen tudott életszemléletet váltani Csanki Márk

Az Jövő Reménységei Ösztöndíjasok sorozatban Csanki Márkot mutatjuk be. A 18 éves szegedi kenus elképesztő ambícióval próbál napról napra jobbá válni, mindent, de tényleg mindent a sportnak rendel alá. Volt idő, amikor még nem így gondolkodott. A szemléletváltást saját maga vezényelte le az életében.

Tizenévesen tudott életszemléletet váltani Csanki Márk

Márk még általános iskolásként ismerkedett meg a kenuzással, rögtön érezte, hogy ez az a sportág, amiért hajlandó lesz áldozatokat hozni. A kajak-kenu/angol tagozat lehetővé tette, hogy a sportra figyeljen, jelenlegi gimnáziumában élsportolói státuszban van, ami azt jelenti, hogy egy mentor segít neki az egyéni igényei alapján kialakítani a tanulási rendjét.

Most, hogy online oktatás van, a helyzet nehezebb Márk számára, de lassan beleszokik az új életritmusába. Ami nem könnyű, hiszen heti 8-9 edzése van a folyamatos online, iskolai jelenlét mellett: két úszás, két futás, három erősítés és a fakultatív edzések.

„Ráadásul most felvettem az informatika fakultációt is, ami egyrészt nagyon hasznos, másrészt humán beállítottságú emberként nem könnyű, de fontos, hogy olyat tanuljak, aminek van jövője, ami később az előnyömre válhat” – mondja Márk.

A kenus, aki többszörös országos bajnok és ORV-dobogós, nem csak a tanulásban tudatos.

A sportra nem úgy néz, mint egy rövidtávú, egyszerű feladatra, hanem minden részletében igyekszik a maximumot nyújtani. A kiegészítő edzések, a változtatás képessége, vagy éppen az étkezés és a főzés is mind-mind azt a célt szolgálják, hogy ki tudjon jutni az ifi világbajnokságra, aztán majd később, ha felnőtt lesz, részt vehessen egy olimpián.

„Az edzőnk, Boldizsár Gáspár is mindenben segít, bemelegítés, nyújtás, minden részletkérdésben fordulhatok hozzá és van egy crossfit edző is, aki a felnőttek erőnléti edzője, tőle is bármikor kérdezhetek. De nem csak ebben vagyok aprólékos, eddig is figyeltem az étkezésre, amiben egy dietetikus segített. Egy ideig anyu főzött, de már én is megtanultam, megcsinálom magamnak, amit kell és hamarosan megint megyek dietetikushoz, hiszen sok minden változott azóta, kell egy friss, még korszerűbb étrend” – folytatja Márk.

Érdekes egyébként, hogy fiatal kora dacára ennyire tudatos, de ahogy mondja, sok olyan tizenévest ismer, aki ennyire elszántan harcol a céljaiért, nem csak a klubjában, hanem más egyesületekben is, gyakran egymást húzzák és ösztönzik.

„Nem voltam ám mindig ilyen, fiatalon, mivel hamar erőssé váltam fizikailag, jöttek a sikerek, de aztán ebbe a helyzetbe bele is kényelmesedtem. Saját tapasztalatomból döbbentem rá, és egy idősebb kenus segített, hogy ennyi munkával nem lehet tovább fejlődni, ezért elkezdtem mindenben sokkal elszántabb, céltudatosabb lenni. Örülök, hogy tudtam változtatni, az életmódomban és a látásmódomban is” – magyarázza a 18 éves bajnok, akinek a bölcsessége bizony sok felnőttnek is a becsületére válna.

Persze vannak időszakok, amikor minden igyekezet ellenére elkeseredik. A járvány időszaka a családot is nehéz helyzetbe sodorta – ezért jön jól különösen a Kolonics Alapítvány Jövő Reménységei ösztöndíja -, de ilyenkor erőt ad neki Kolonics György példája.

„Koló óriási motivációt jelent számomra, ő a példaképem. Ha valami nem úgy sikerül, ahogy szerettem volna, megnézem a 2000-es olimpiai győzelmét, amit ötszáz egyesben aratott. Ez a sikere mindig új lendületet ad nekem, szeretnék egyszer olyan nagy kenus lenni, mint amilyen ő volt.”