Szegedi Angelina: iskolaváltások mellett is kiemelkedő teljesítmény

Szegedi Angelina immár négyszeres ifjúsági világ- és kétszeres Európa-bajnok. A Kis-Duna SE kajakosa nem véletlenül lett az év legjobb ifjúsági lány kajakosa a szövetség év végi választásán. Agócs Bence tanítványa a Jövő Reménységei programunk ösztöndíjasa. Ő mesélt nekünk a karrierjéről.

Szegedi Angelina: iskolaváltások mellett is kiemelkedő teljesítmény

- Miként alakultak a családod dolgai, hogy Amerikában születtél és aztán hogyan és mikor kerültetek haza?

- Az apukám oldaláról a család nagy része Amerikában él és szerették volna, hogy legyen zöldkártyájuk, ezért hat évig kint szerettek volna élni, mivel addig kellett volna ott maradniuk, hogy ez teljesüljön. De végül a honvágy győzött, ezért egy évvel korábban hazaköltöztünk, így csak nekem van amerikai állampolgárságom, mivel én ott születtem.

- Hogy tudtad megszokni Magyarországot és hogy boldogulsz az itteni élettel, például a nyelvvel és a tanulással?

- Kiskorom óta angolul és magyarul is beszélek. Sokszor előfordul, hogy inkább angolul tudom magam jól kifejezni, mivel nekem a magyar nehezebb. A legnagyobb problémát a helyesírás jelenti, ezért elég nehéz a tanulást megoldani, de igyekszem.

- A sportolást mikor és hogyan kezdted el? Mi tetszett meg benne a leginkább?

- Nyolc évesen, vagyis 2014 áprilisában kezdtem el kajakozni. A bátyám is kajakozott, ezért én is ki szerettem volna próbálni. Tetszett a csapat és a légkör, az elejétől fogva szeretek a vízen lenni.

- Milyen áldozatokat hoztál meg eddig azért, hogy sportolhass? Ha jól tudom, iskolát is váltottál miatta.

- Igen, iskolát kellett váltanom. Mivel nekem az angol mindig is könnyebb volt, ezért egy olyan iskolába jelentkeztem, ahol angolul tanulhatok. Viszont abban a szezonban voltam először kimagaslóan eredményes, kivívtam a helyemet az akkori ORV-keretben és mivel utána lettem először válogatott és ezért edzőtáborokba kellett járnom, sokat hiányoztam az iskolából, ahol nem voltak annyire elnézőek velem. Ezért ezt követően újra iskolát váltottam, mégpedig egy sportiskolát.

- Hogy telik egy napod az alapozás időszakában? Napi hány órát vesz el a sportolás?

- Egy átlagos napom edzés es iskola mellett úgy néz ki, hogy reggel ugyanúgy, mint mások, bemegyek az iskolába es délután pedig edzem egyet. Ez napi körülbelül 2 órát vesz igénybe. Idén lesz először, hogy télen heti 2-3 alkalommal beiktatunk reggeli edzéseket is, ahol az órarendem megengedi.

- És hogy alakul egy napod tavasszal, nem sokkal a versenyidőszak előtt? Akkor hogy oldod meg, hogy a sportra és az iskolára is jusson idő?

- Tavasszal mar reggeli edzésekről is lehet szó, ezért a napom úgy néz ki, hogy a reggeli edzés után megyek iskolába es utána nem sokkal újra edzésen találom magam. Nem könnyű mellette az iskolára is készülni, de igyekszem ura lenni a helyzetnek.

- Mely eredményeidre vagy a legbüszkébb?

- A legbüszkébb az idei 500 m-es egyéni, és a tavaly, párosban, Rugonfalvi-Kiss Jankával szerzett világbajnoki címekre vagyok, mivel mindkét alkalommal óriási csatában sikerült győzni. Az első világbajnoki címemet azonban négyesben szereztem, 2022-ben Szegeden. Nagyon fontos helyet tölt be ez a cím is a szívemben, Szegeden nyerni azzal a csapattal óriási élmény volt, azt hiszem, nem is kezdhettem volna jobban a világbajnoki szereplésemet.

- Mit ad neked a sportolás? Mennyivel lettél tőle jobb, erősebb, kitartóbb ember?

- Engem egyértelműen erősebbé tett a sport, nem adom fel könnyen a dolgokat. Igyekszem mindig megoldást találni a problémákra. Kiskoromban szerettem ellógni az edzéseket, nem voltam a legaktívabb gyerek a csoportban. Serdülő koromban átkerültem a mostani csoportomba, akkor kezdtem komolyabban venni. Ott láttam, hogy lehetnek akár jó eredményeim is.

- Milyen közeli és távolabbi terveid vannak a sportban?

- Szeretnék a következő szezonban ifjúsági világbajnokságra es Európa-bajnokságra kijutni olimpiai távon, a későbbiekben pedig az olimpiára kijutni. Az elmúlt két évben sikerült túlteljesítenem a terveimet, ami szerintem egyre nehezebb lesz, de nem is görcsölök ezen. Élvezem, amit csinálok, jól tudunk dolgozni, a környezetem támogat mindenben, úgyhogy továbbra is bízom a jó munkában és meglátjuk, ez jövőre mire lesz elég.

- Illetve tudod-e már, hogy mivel szeretnél foglalkozni majd később, amikor nem sportolsz? Van-e olyan területe az életnek, amelyik nagyon érdekel?

- Szeretnek a sporttal kapcsolatban maradni, egyelőre nem látok más területet, ami igazán érdekelne. Szeretek sütni, az talán visszaköszönhet még később.

 

(Fotó: kajakkenusport.hu)