Sipos Tamás a Kolonics Alapítvány jószolgálati nagykövete

Immáron 14. alkalommal került sor a Kolonics György-emlékfutásra a Kolonics György Alapítvány, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és a BBU NKft. szervezésében. A hagyományoknak megfelelően október 23-án, a KSI SE népszigeti vízitelepén rendezték meg a közösségi futás. Az események közel hatszázötvenen rajtoltak, a start előtt a Kolonics György Alapítvány bemutatta jószolgálati nagykövetét: az Irigy Hónaljmirigy zenekar frontembere, Sipos Tamás korábban maga is kenuzott.

Sipos Tamás a Kolonics Alapítvány jószolgálati nagykövete

A fiatalon elhunyt kétszeres olimpiai bajnok kenus, Kolonics György életében megszokott volt, hogy október 23-án a Bécs-Budapest Szupermaraton végén fut egy félmaratont, ez inspirálta a barátait arra, hogy október 23-án rá emlékezve fussanak. A baráti futásból nagyszabású közösségi futás lett, idén több mint hatszázötvenen rajtoltak el, hogy teljesítsék a különböző távokat.

A start előtt azonban egy fontos bejelentésre is sor került. Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány kuratóriumának elnöke bemutatta az alapítvány új jószolgálati nagykövetét, Sipos Tamást. Az Irigy Hónaljmirigy frontembere már korábban is támogatta az alapítványt, számára ugyanis – mint Koló egykori edzőtársa – kiemelten fontosak azok az értékek, amelyeket az alapítvány képvisel.

"Az élet engem másfelé sodort, de pont ezeken a stégdeszkákon hagytam abba a kenuzást több, mint harminc éve – kezdte Sipos Tamás. – Azzal, hogy én más terület felé indultam el, lehetőséget ad arra, hogy szélesíteni tudjuk az alapítvány népszerűségét. Nekem mindig is nagyon fontos volt ez a sportág, ráadásul, ha jól számoltam, a kuratóriumi tagok közül öttel is sportoltam együtt, valamint Hüttner Csabával és Horváth Csabával is csapattársak voltunk. Koló egy különleges ember és sportoló volt, mindannyian felnéztünk rá, abban bízom, hogy talán én is egy kicsit hozzá tudok járulni az alapítvány sikereihez" - tette hozzá a jószolgálati nagyköveti, aki nem csak átvette az alapítvány hivatalos mezét, de Csabai Edvin kuratóriumi elnökkel evezett is egy kicsit együtt.

A közösségi futáson nem voltak rajtszámok és időmérés, a különböző távok közül a 21 km-en elsőként befutó versenyzőket jutalmazták, azon belül is az igazolt kajak-kenus versenyzőket. A lányoknak az Építők sportolója, Lázár Emese futott be elsőnek, a fiúknál a honvédos Márialigeti Áron.

A vándorserleget Schmidt Gábor helyettes államtitkár és Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok adták át. A közösségi futáson, amit nagyon szép időben rendeztek, Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok és Tóth Dávid olimpiai ezüstérmes is rajthoz állt.

A szokásoknak megfelelően Reményi Péter kuratóriumi tag lőtte el a rajtot, a célban frissen készített gulyásleves várta az indulókat, a beszélgetések során újra felidéződtek Koló futamai – ezzel is emlékeztetve mindenkit arra, hogy Kolonics György sportkarrierje és emberi nagysága feledhetetlen.