Megvédte Európa-bajnoki címét ösztöndíjasunk, Kiss Péter

Megvédte Európa-bajnoki címét Kiss Péter Pál a KL1-es kategóriában a poznani kajak-kenu Európa-bajnokságon. A 18 éves kajakos a Jövő Reménységei program ösztöndíjasa, nagyon büszkék vagyunk az újabb kiemelkedő sikerére.

Megvédte Európa-bajnoki címét ösztöndíjasunk, Kiss Péter

Kiss Péter Pál továbbra is tartja vezető pozícióját KL1-ben, még úgy is fölényesen, végig vezetve győzött, hogy az indítógép meghibásodása miatt fél órát csúszott a futama.

“A rajt előtt voltak nehézségek, mert elromlott a gép, a várakozás eléggé megviselt, ezért talán kicsit beragadtam az elején. - mondta az mkksz.hu-nak Kiss Péter. - Utána szerencsére végig bírtam a pályát, ez meghozta a gyümölcsét. Mindig van mit csiszolni, a technikám jó, de a rajtomon, és az állóképességemen lehet még javítani. Azt hiszem, hogy összeségében a paralimpiára rendben leszek” - tette hozzá a világbajnok, aki arról is beszélt, hogy három hónappal a tokiói játékok előtt, továbbra is jól viseli az esélyesség terhét.

Talán pára nem tudják, de Péter nyolcéves korában egy vírusfertőzés miatt kényszerült kerekesszékbe. „Hirtelen jött egy betegség megfázással, 41-42 fokos lázzal – mesélte még korábban a szövetség honlapjának. – Kezdtem érezni, hogy nem vagyok a helyzet magaslatán, elkezdett zsibbadni a talpam és gyengülni az izomzatom. A háziorvos azt mondta, hogy pihenjek egy hetet és jobb lesz, a vírus addig dolgozott. Utána ölbe kellett bevinnie édesanyámnak. A pécsi Gyermekklinikára mentünk, ahol diagnosztizálták a Guillain-Barre-szindrómát.”

Kiss Péter ezt követően Budapestre került a Mozgásjavító Általános Iskolába, ahol találkozott Pruzsina Istvánnal, aki az ott tanuló diákoknak biztosít sportolási lehetőséget.

A betegségem előtt csak futottam és fociztam, futni nagyon szerettem. A betegségem által egy kicsit elhagytam magam, majd mondták, hogy kezdjek el úszni. Akkor látták, hogy tehetségem is van hozzá, majd leküldtek kajakozni, és kiderült, hogy a 25 méteres medencében egy jó kis túrakajakkal is megyeget az evezés” – folytatta Péter.

„Ügyes gyerek, tehetséges, jó a vízfogása, jó a keringése az úszóedzések miatt. Vegyítettük ezt a kettőt – vette át a szót Pruzsina István az mkksz.hu interjújában. – Látszik rajta, hogy nagyon akarja, nagyon szeretne bizonyítani. Ez az egész együttműködés nem jöhetett volna létre, ha Petya szülei nem bíznak meg bennem, szóval ezt ezúton is nagyon köszönöm nekik, akárcsak a Honvéd kajak-kenu szakosztályának, amely mindenben segíti őt. De köszönettel tartozom Locsmándi Alajos iskolaigazgatónak, aki maximálisan támogatja a parasportot, valamint Szűcs István úszóedzőnek, mert közösen dolgozunk. Amikor nem kajakozik Petya, akkor úszik, és ezt a két programot teljesen össze tudjuk hangolni úgy, hogy Petya fejlődése legyen szem előtt tartva, ne pedig a különböző edzői érdekek.”

 

(Fotó: mkksz.hu)