Megcsillogtatta versenyzői nagyságát Kémenes Enikő

A 16 éves kenus, Kémenes Enikő Ráckevén él, a dunaújvárosi kereskedelmi technikumban tanul, kollégiumban lakik hét közben. Hobbinak indult nála a kenuzás, ami aztán egyre komolyabb tevékenység lett az életében. Hét testvére van, nem élnek könnyen, de a Jövő Reménységei program különdíjasa a körülményektől függetlenül elszántan küzd a céljaiért.

Megcsillogtatta versenyzői nagyságát Kémenes Enikő

„Egy nővérem van, négy öcsém és két húgom” – írja Enikő abban a bemutatkozó szövegben, amit a Jövő Reménységei ösztöndíj program pályázati anyagában fogalmazott meg. „A nővérem 17 éves, a legkisebb testvérem alig egy esztendős. A pici testvéreim higiéniai ellátása sokba kerül és az is megterheli a családi költségvetést, hogy a nővéremmel együtt mindketten kollégisták vagyunk, plusz sokat utazunk.”

Enikőék helyzetét nehezíti, hogy mivel a kistestvérei még picik, az édesanyjuk nem dolgozik, így édesapjukra hárul a nagy család eltartása. Értelemszerűen Enikő sportolói karrierjére már csak kevéssé jut otthoni támogatás, de a szülei így is igyekeznek mindent megadni neki, ami ahhoz kell, hogy sikeres legyen.

A kenuzásról először a testnevelés tanárjától hallott, eleinte csak lejárogatott edzeni, aztán annyira megszerette, hogy az alkalmankénti edzésekből versenyszerű kenuzás lett. Immár több mint két éve igazolt kenusnak mondhatja magát, jelenleg Vajda Attila irányítja az edzéseit. Heti minimum hat edzése van, de inkább több. Ami nem esik nehezére, inkább feltölti.

„A legjobban talán azért szeretem a kenuzást, mert szabadság érzetét ad. Meg tudok tőle nyugodni. Közben igazán ki tudok kapcsolni, ez az a tevékenység, ami feltölt” – folytatja.

Az elmúlt idény, a járványhelyzet miatt, számára is különösen nehéz volt. Ennek ellenére meg tudta nyerni C1 200 méteren az első magyar bajnoki címét és az ORV-n ugyanebben a számban második lett, megszerezve ezzel első nemzetközi érmét.

Mindez azért volt különösen nagy dolog, mert a járvány miatt edzője, Vajda Attila csak nézőként lehetett ott a versenyen, vagyis tulajdonképpen edzői támogatás nélkül állt helyt az Olimpiai Reménységek versenyén, a szakember szerint ezzel Enikő megmutatta igazi versenyzői nagyságát.

Ebben az évben, mint első éves ifi versenyző, az Európa-bajnoki részvétel kivívása a célja, távolabbi tervei között szerepel, hogy felnőttként is minél jobb eredményeket érjen el, na és az, hogy az érettségi után rajztudását is fejlessze, Enikő ugyanis kivételesen szépen rajzol.