Kiss Tamás a Kolonics György Alapítvány kuratóriumának új tagja

Nagyon ritkán és csak nagyon indokolt esetben történik személyi változás a Kolonics Alapítvány életében, Kiss Tamás visszavonulása után azonban nem volt kérdés, hogy az olimpiai bronzérmes kenus helyet kapjon a kuratóriumban.

Kiss Tamás a Kolonics György Alapítvány kuratóriumának új tagja

Nem sokkal Kiss Tamás hivatalos visszavonulása után tartotta meg idei első kuratóriumi ülését az alapítvány, ahová Reményi Péter már azzal a javaslattal érkezett, amelyet Ludasi Róbert, szintén kuratóriumi és alapító tag, Tamás korábbi edzője üzent vele. „Robival szinte mindennap találkozom a csepeli vízitelepen, és alig pár nappal a visszavonulása után már mondta nekem, hogy szeretné javasolni Kiss Tomi felvételét a kuratóriumi tagok közé. Azt is mondta, ha az alapító okirat szabályai nem teszik lehetővé a tagok bővítését, ő a helyét is felajánlja volt tanítványának” – mondta el Reményi Péter. Csabai Edvin, az alapítvány kuratóriumának elnöke a javaslat bejelentése után egyből szavazásra is bocsájtotta a kérdést, amit a jelenlévők egyöntetűen pozitív elbírálásban részesítették, nagy örömmel fogadva a javaslatot.

„Természetesen a kuratóriumi tagok is egyetértettek abban, hogy Kiss Tamás csatlakozzon hozzánk, azonban az ilyen döntéseket minden esetben az alapítóknak kell meghozniuk, hiszen ez az ő hatáskörük” – mondta el Csabai Edvin. „Ha Kolóról és az ő pályafutásáról beszélünk, vagy amikor az emlékét őrizzük, Tomi egy megkerülhetetlen ember, a sors hozta úgy, hogy egy olyan feladattal találta szemben magát, amire nem lehetett felkészülni. Kolonics Gyurit nyilván lehetetlen volt helyettesíteni, de mégis neki kellett betérdelnie abba a hajóba helyette, és az így nyert bronzérem meghatározta az egész pályafutását. Tomi egyébként több szempontból is méltó arra, hogy a kuratórium tagja legyen, hogy képviselje a Kolonics György nevét és emlékét őrző alapítványt, és biztos vagyok benne, hogy a legnagyobb elhivatottsággal fogja végezni azokat a feladatokat, amelyeket az alapítvány végez.” 

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a javaslat kapcsán elmondta, sosem cél gyakran változtatni a kuratóriumi tagokat, és ez csak olyan megkérdőjelezhetetlen esetekben történik, amilyen a mostani is „Nagyon örülünk annak, amikor egy ilyen típusú, sporttal és sportolókkal foglalkozó alapítványhoz egy egykori élsportoló csatlakozik. Kiss Tomi a maga karakterében, emberi tulajdonságaival nagyon közel áll Kolonics Györgyhöz, ritka, amikor az eredmény és az alázat egyszerre és ugyanolyan mértékben van jelen. Tomi karrierje ráadásul nagyon szorosan kapcsolódik az alapítvány névadójának pályafutásához, így ez egy kimondottan különleges helyzet és szerencsés egybeesés, nem volt kérdés, hogy nemcsak elfogadjuk, de a legnagyobb örömmel vesszük a javaslatot.”

Kiss Tamás pedig a tőle megszokott szerénységgel vette tudomásul az eseményeket. „Nagyon megtisztelő számomra, hogy a Kolonics Alapítvány alapítói és kurátorai egyhangúlag érdemesnek találtak arra, hogy maguk közé válasszanak. Nagyon meglepődtem, amikor Csabai Edvin felhívott, és nagy lelkesedéssel közölte, hogy korábbi edzőm, Ludasi Robi javaslatára már el is fogadták az előterjesztést, mely szerint bekerültem a kuratóriumi tagok közé” – mesélte Kiss Tamás. „Ezt követően realizálódott bennem, hogy mire is kértek fel tulajdonképpen. Azt gondolom, ez egy rettentő nehéz feladat, mert azokkal az értékekkel, amelyekkel Koló rendelkezett, amelyek mentén ő dolgozott, edzett, versenyzett és élt, teljes mértékig azonosulni tudok. Viszont amikor belegondoltam, hogy most ezen értékek képviseletére, az ő értékeinek továbbadására kérnek fel, egy pillanatra meg kellett állnom, hogy feltegyem magamnak a kérdést: alkalmas vagyok én erre? Mert azt gondolom, hogy egy embert csakis önmaga tud teljes mértékben és hitelesen képviselni, erre másoknak vállalkozni lehetetlen. De bízva a alapítvány tagjainak józan ítélőképességben, és mert az élet egyszer már állított egy szinte lehetetlennek tűnő feladat elé – akkor is pont Koló kapcsán –, elvállaltam a tagságot. Ígérem, hogy mindent meg fogok tenni, és nagyon remélem, hogy ezúttal sem fogok csalódást okozni.”

Örülünk, hogy egy újabb remek sportemberrel bővült a csapatunk, sok sikert kívánunk Tominak!