Kiss Ágnes a jóval idősebbek között is bizonyít

Kiss Ágnes május 22-én lesz 17 éves, de már elképesztő eredménysorral rendelkezik. Tizenhat évesen nyert ifjúsági Európa- és világbajnoki címet, és állt helyt a felnőtt világbajnokságon. A szegedi kenus tehetség a Jövő Reménységei program ösztöndíjasa, és már most a sportág büszkesége.

Kiss Ágnes a jóval idősebbek között is bizonyít

A nemzetközi mezőnyben először 2020-ban hallatott magáról, akkor az Olimpiai Reménységek Versenyén nyert két aranyérmet úgy, hogy abban a mezőnyben is nagyon fiatalnak számított. Ez a nagyszerűen induló karrier az iskolában kezdődött, mivel Szegeden a kajak-kenu nagyon népszerű és az MVM Szeged VE-nek kapcsolata van több tanintézménnyel is, Ágiék osztályában is mindenki kenuzott, amikor ő elkezdte.

- A kenuzást a barátaim hatására kezdtem el, de már az életem része, nem tudnék nélküle élni. Ki nem hagynék egy edzést, járok télen-nyáron, minden edzésen részt veszek, hogy minél sikeresebben tudjak szerepelni a versenyeken. Ez számomra nem önfeláldozás, szívesen megyek az edzésekre, már csak a csapattársaim miatt is, hiszen ők egyben a barátaim is. A sport mellett fontos számomra a tanulás, össze is tudom egyeztetni a kettőt, ennek köszönhető, hogy az utóbbi négy évben elnyertem a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója” elismerést.

A Kolonics Alapítvány Jövő Reménységei program ösztöndíja azért nagy segítség a családnak, mert az édesapa uszodagépészként dolgozik, az édesanya közalkalmazott, egy ilyen magasra ívelő sportkarrier azonban sokba kerül, rengeteg a kiadás. De megéri, Kiss Ágnes fiatal kora ellenére megbízhatóan szállítja az eredményeket az idősebbek mezőnyéből is.

- A sporteredményeim közül az országos bajnoki címeim mellett az Olimpiai Reménységek Versenyén C2 500 és C1 200 méteren elért első helyezéseimre vagyok a legbüszkébb, valamint az ifjúsági Európa- és világbajnokságon C1 500 és C2 200 méteren megszerzett aranyérmekre. Természetesen törekszem arra, hogy még az eddigieknél is jobb időt menjek a versenyeken és meg tudjam őrizni az első helyezéseket. A sport az eredmények mellett az élet többi területén is hat rám, sokkal kitartóbb, alkalmazkodóbb, céltudatosabb lettem, emellett tiszta szívemből drukkolok a csapattársaim sikeréért is. Szeretnék olyan sportolóvá válni, mint amilyen Kolonics György, hiszen példát mutat nekem alázatból, elszántságból, kitartásból.

Fotó: MTI