KARRIERKÖVETŐ PROGRAM: „Csak ajánlani tudom mindenkinek!”

Csáky Lászlót, a Karrierkövető programunk mentorát kérdeztük arról, hogy miként halad a program, mennyire kell ügyelni arra, hogy változnak az idők, ezáltal a már edzősködő vagy edzői pályára készülő fiataloktól is mást követel meg a világ. Illetve Laci, plusz a program néhány résztvevője személyes tapasztalatát is megosztotta a Kolonics György Alapítvány által működtetett programmal kapcsolatban.

KARRIERKÖVETŐ PROGRAM: „Csak ajánlani tudom mindenkinek!”

Idén mi a program a fő fókusza, mire irányul a legnagyobb figyelem?

A figyelem alapvetően rájuk irányul tükrök által – kezdte Csáky László. - Ezeket a tükröket alakítom ki és tartom én a program során. A leglényegesebb elemnek az edzéslátogatást és azonnali visszajelzést tartom. Itt a fiatal edző saját világában dolgozik, megfigyelem és az általam tapasztalt fejlesztendő területekről beszélgetünk az edzést követően. Meg persze ha van dicsérni való és erősség, akkor azt is feltárjuk. Tanácsokkal igyekszem segíteni a munkájukat, mire építsenek, ami a saját karakterükhöz illik, hol szükséges fejlődni, mit lehet elengedni. Csoportos, vidám, tudásmegosztást szolgáló eseményeink is vannak. Itt egymástól kapnak tükröt és hasznos példákat. De nem klónképző a program, ez nagyon fontos. Mindenki egy célért, de különböző módon dolgozik és ezt az egyéni és egyedi identitást erősíti, fejleszti a program.

Mit tud a program és azon belül mit tudsz te a saját feladatoddal hozzátenni a fiatal edzők előre lépéséhez?

A program célja edzői identitást erősíteni, lehozni az egyén szintjére, mint realitás azt, hogy sikeres életpályát futhat be, amely megfelelő egzisztenciát is biztosíthat a számára.

Változik-e évről évre a koncepció a kor igényeinek megfelelően, adódóan abból, hogy a fiatalok változnak, vagy nagyjából hasonlóak az igények?

Igen. Alapvetően 10-15 főről beszélünk, akik egyidőben a programban részt vesznek. Mindig más a fókusz, az egyéni történetek, a klubok, az életkor, tapasztalat. Ezen paraméterekhez igazodik a programterv. De a váz az hasonló mindig.

Mennyire jellemző más sportághoz képest ez a fajta edzősegítés, egyedinek számít-e?

Én még nem találkoztam olyannal, hogy egy alapvetően üzleti világban élő tréner ilyen munkát végezhet edző képzésben, de persze ettől még létezhet máshol is.

 

Agócs Bence:

A tavalyi programon is volt szerencsém részt venni, ezért volt elképzelésem, hogy nagyjából mire számíthatunk. A szakmai beszélgetések színvonala változatlanul magas idén is. Különbség viszont az előző évhez képest, hogy most egy fő témára van felfűzve a tréning és azt járjuk körbe alaposabban. Egy ideje szerettem volna már beszélni a sportolóimmal, különböző témákkal kapcsolatban voltak észrevételeim és ezek a tréningen hallottakkal kiegészülve álltak végre össze. A kajakos identitás kiépítése minden témában felmerül, több oldalról is megközelíthető. Kicsit más módszerekkel, de beleláthattunk egymás munkájába és abba, hogy ki mit tart fontosnak, illetve mi az ő erőssége. Újabb visszacsatolást kaptam azzal kapcsolatban, hogy van helyem az edzői pályán és folytatnom kell a munkát, amit korábban elkezdtem.

Somodi Bertalan:

Azt várom a programtól, hogy az edzői karrieremet segítse. A mai edzőtársadalom sajnos nem igazán befogadó. Mármint az új embereket vagy egyáltalán nem, vagy csak akkor fogadják el, ha már több éve dolgozik benne és „bizonyít”. Ehhez a „bizonyít” kérdéshez sok kitartás és némi szerencse is kell.

A program keretein belül megismerhetek új kollégákat, más edzésmódszereket, betekintés nyerhetek egy másik egyesület működésébe. Segítséget tudok kérni az általam megismert és a programba résztvevő kollégáktól. Sok jó új edző kollégát ismertem meg, a következő lépés az ismeretség elmélyítése. Ez fontos lépés, hiszen a felületes ismeretséggel még nem alakul ki bizalom és a segítőkészség. A pályán maradáshoz szükségesnek tartom a jó munkakörnyezetet, a megbecsülést – legyen az anyagi és erkölcsi – a szakmai fejlődési lehetőségeket. A szakmai fejlődésemhez, illetve a megbecsülésemhez segíthet hozzá nagyban ez a program.

Katona Márk:

Azt vártam a programtól, hogy kapjak egy mentort, aki segít megbirkózni az edzői lét mindennapi nehézségeit megkönnyíteni. Laci személyében egy olyan mentort és barátot kaptam, aki nem csak az önbizalmamat rakta helyre, de a problémák rugalmas kezelésére is kiváló módszereket adott. Segített felismerni a bennem rejlő értékeket és ezeket kiaknázni. Rengeteget inspirálódtam az egészből, aminek hála akkora lendületet kaptam, amivel a világot meg akarom mozgatni. Egy hatalmas önismereti út, amin elindított. Csak ajánlani tudom mindenkinek!