„Ez egy szeretetközösség” – íme a Jövő Reménységei program ösztöndíjasai

Nem csak rohan ez a világ, de sokszor igazságtalan és kegyetlen is. Talán emiatt különösen üdítő egy olyan kezdeményezés részleteibe belelátni, amely az önzetlenségről, a segítő szándékról és a szeretetről szól. A Kolonics György Alapítvány Jövő Reménységei programja ilyen. A program kiagyalójával, Kárai Péterrel beszélgettünk, aki éppen január 29-én ünnepli születésnapját.

„Ez egy szeretetközösség” – íme a Jövő Reménységei program ösztöndíjasai

(A képen balról: Csabai Edvin, Kárai Péter és Tótka Sándor)

„Nem én vagyok az ösztöndíj programunk egyetlen kitalálója, nagy szerepe volt benne Tótka Sándornak és Csabai Edvinnek is. Sanyi azzal indította el a vezérfonalat, hogy amikor 2016-ban az országos bajnokságon megnyerte a Séra Miklós-emlékfutamot, a pénzdíját felajánlotta jótékony célra. Jól jött a nagylelkűsége, mert már amúgy is szerettem volna gyűjteni egy állandó programra a Kolonics Alapítványon belül. Edvinnel, a kuratórium elnökével ültünk aztán le, és dolgoztunk ki közösen a Jövő Reménységei program kritériumrendszerét. A lényege: olyan tehetséges fiatalokat támogatunk, akiknek vannak példás eredményei, jó tanulók és rá is szorulnak szociálisan a támogatásra” – kezdi Kárai Péter.

Az első gyűjtés alkalmával, a baráti körben, három-négy hét alatt egymillió-hatvanötezer forint gyűlt össze. Csabai Edvin ötlete volt, hogy ne kicsiben gondolkozzanak, ezért végül az a határozat született, hogy szakáganként egy-egy ember kap támogatást hat hónapon keresztül, az ösztöndíj összege pedig havonta 40 ezer forint lesz. A hiányzó 135 ezer forintot ott helyben összeadták a kuratóriumi tagok.

„Ma már ott tartunk, hogy öt helyett tíz díjazottunk van, minden szakágból két-két versenyző kap ösztöndíjat, emellett pedig van egy különdíjasunk és egy paraversenyzőnk is, akik ugyanilyen mértékű támogatásban részesülnek.”

Kárai Péter és Csabai Edvin is arra a legbüszkébb, hogy minden évben magánadományokból gyűlik össze a fiatalok számára juttatott összeg. Van egy állandó kör, amelyik adakozik, sőt, bővül is ez a közösség és már néhány cég is csatlakozott az adományozókhoz.

„Azt hiszem, ennél tisztább és nemesebb dolog nem létezik, minthogy érdekmentesen adunk olyanoknak, akik rászorulnak és akiknek a sorsát jobbra fordíthatjuk ezzel a segítséggel. De el kell mondjam, hogy ez az önzetlenség ezerszeresen megtérül. Olyan csodálatos fiatalokkal hoz minket össze a sors, hogy azt mondhatom, mi is tanulunk tőlük, nem is keveset. Van olyan sportoló, akik tízen vannak testvérek és a nagylány nem csak ügyesen kajakozik, de kiemelkedően jó kémiából. Van Zrínyi-matekversenyen érmes pályázónk is, aki szintén kiválóan helytáll a sportban. Akad olyan támogatottunk, akinek az édesapja már nem érhette meg fia sikereit, de ahogy ez a fiú ír az édesapjáról a pályázatában, az nem csak szívszorító és megható, de erősíti a hitünket a fiatalokban. Az, amit csinálunk, talán sokak szemében furcsa, kérdőn néznek ránk, hogy érdek nélkül minek segítünk. Nem értik meg, hogy ez egy szeretetközösség, ahol az igaz, emberi értékek a mérvadóak. Mi a jövőbe fektetünk be, ezeknek a gyerekeknek a jövőjébe, akiktől szebb lehet ez a világ. Hisszük, hogy bármit csinál az ember, csak így érdemes.”

Ugyan Kárai Péternek van szülinapja, de ahogy nála gyakran előfordul, a saját szülinapján is ő ad.

Most épp ezeket a csodás gondolatokat. Azt kívánjuk neki, hogy ez a szeretetközösség tovább növekedjen, sose fogyjon ki a lendületből és az energiából.

A 2021-es Jövő Reménységei program ösztöndíjasai (az ösztöndíjakat februártól folyósítjuk, havonta, fél éven keresztül):

Nők kajak: Horváth Maja, Sági Alíz

Női kenu: Csorba Zsófia, Győri Gréta