Csepelen nyílt meg a 25. hazai Kolonics, a sportlegenda kiállítás

Mától, vagyis március 4-től látogatható a Kolonics, a sportlegenda című kiállítás a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiában. A tegnapi megnyitón Csabai Edvin, alapítványunk kuratóriumának elnöke, Gyulay Zsolt, a MOB elnöke és Németh Szilárd, országgyűlési képviselő, a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia alapítója emlékezett a 2008-ban, tragikus hirtelenséggel elhunyt Kolonics Györgyre. Az eseményen megjelent Koló édesanyja és egykori edzőjének Ludasi Róbertnek a családja is.

Csepelen nyílt meg a 25. hazai Kolonics, a sportlegenda kiállítás

Koló idén lenne 50 éves, ráadásul a mostani a 25. hazai kiállítás, ezért mindenképpen aktuális, hogy a kerek évfordulók apropóján visszatérjen Csepelre az esemény, ahol az első kiállítást is rendezték és ahova Koló ezer szállal kötődött.

A megnyitón Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány kuratóriumi elnöke, korábbi 17-szeres maraton világbajnok kenus, Koló egykori csapattársa idézte fel a 14 évvel ezelőtti tragédiát és azt, hogy minden igyekezetével azon van az alapítvány, hogy az emlékét megőrizze.

„Azokban az időkben a keddi és a csütörtöki délelőttök mindig ünnepnapnak számítottak, hiszen ezeken a napokon a Kolonics, Kozmann-páros együtt edzett. Élmény volt nézni őket és jó hatással volt ránk az is, hogy az előző két év világbajnokaként egyre jobb időket mentek. Tíz óra húsz perckor Robi elindította őket egy újabb 500 méterre. Száz méterenként bemondta az időt, négyszáznál is, az iramváltás tökéletesen sikerült, életük legjobb idejét menték. Aztán Koló meghalt. Azonban hiszem, hogy a története nem fejeződött be ott, akkor. Nekünk, az alapítvány kuratóriumának az a dolgunk hogy ez a történet folytatódjon, és úgy érzem, hogy most már megértettük, mi a dolgunk és eszerint cselekszünk.”

Ezt követően az alapítványunkat megmutató videót vetítették le, benne volt a sok-sok, fiatalokat támogató programunk, a különdíjasaink, a kenus összetartás, a Kolonics-emlékfutás, a fáklyás evezés és a Mosolytúra rengeteg felejthetetlen pillanata.

Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakos, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke már rutinos versenyző volt, amikor Koló fiatalon, alig húszévesen a válogatott tajga lett. Két olimpián, 1992-ben és 1996-ban szerepeltek együtt, Gyuzsónak sok közös élménye van Kolóval.

„Amikor Gyuri bekerült a válogatottba nagyon kíváncsi, lelkes fiatal versenyző volt, gyakran  kérdezősködött és érdeklődött, hogy hogyan lehetne még jobb, még gyorsabb, minden gondolata a kenuzás körül forgott. Amikor 1996-ban Horváth Csabával minimális különbséggel megnyerték az olimpiát, azt mondtam neki a futam után, hogy ezek voltak élete legfontosabb századmásodpercei. A négy évvel későbbi egyéni győzelmében összesűrűsödött minden, ami benne volt, megérdemelten nyert. A MOB-nak fontos feladata a hagyományokat ápolása, ezért hálás vagyok a kuratóriumnak a hatékony munkájáért.”

Németh Szilárd, országgyűlési képviselő, a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia alapítója elmondta, hogy Csepel számára különösen nagy veszteség volt Kolonics György halála, és nem csak azért, mert egy díszpolgárát veszítette el, hanem azért is, mert Koló korokon átívelő, fontos értékeket képviselt.

„A magyar sport nemzeti kultúránk világszerte elismert része. Immár lassan 14 éve, hogy nincs köztünk Kolonics György, aki a helyiek szívében különleges helyet foglal el még most is. Éppen ezért viselő az ő nevét a Kis-Duna parti sétány. Az Akadémia is elkötelezett az emléke mellett, ezért örömmel támogatjuk a kiállítást. Csepel 20 olimpiai aranyérméből, hatot a kajak-kenunak köszönhetünk, ebből kettőt Kolonics Györgynek. Személye ösztönző erő a fiatalok számára, ezért remélem, minél többen megtekintik a kiállítást, hiszen Koló emléke mindannyiunk számára példaként szolgál.”

A tárlatot megnyitó szalagot Csabai Edvin, Gyulay Zsolt, Németh Szilárd, valamint Kubina Ádám, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára vágta el. A Kolonics, a Sportlegenda kiállítás március 3-ától, április 3-ig tekinthető meg a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia aulájában az alábbi paraméterek szerint.

Nyitva tartás:

2022. március 5. szombat 10-17 óráig

2022. március 9. szerda 15-19 óráig

2022. március 16. szerda 15-19 óráig

2022. március 19. szombat 10-17 óráig

2022. március 23. szerda 15-19 óráig

2022. március 26. szombat 10-17 óráig

2022. március 30. szerda 15-19 óráig

2022. április 2. szombat 10-17 óráig

A kiállításra iskolás csoportok jelentkezését is várjuk hétköznaponként, akik az alábbi email címen keresztül jelentkezhetnek tárlatvezetésre:

kolonicskiallitas@kozmaakademia.hu. Tárlatvezetést Koló egykori sporttársai, barátai, az Alapítvány kuratóriumának tagjai tartanak, érdemes élni a lehetőséggel, hogy olyanok beszéljenek róla, akik ismerték, szerették őt.

(Fotó: kajakkenusport.hu)