Alapítványunk gyűjtést indít az ukrajnai kajak-kenus gyerekek megsegítésére

Alapítványunk kuratóriumi tagja, Kolonics György egykori jó barátja, Trebitsch András ismét bizonyítja, hogy milyen csodálatos ember. Az ukrajnai háború óta folyamatosan segíti a harcok elől menekülőket, most újabb nyolc kajak-kenu versenyzővel tart Magyarországra a lengyel határról. Rajta kívül a KSI-s Oláh Tamás és a szegedi Sík Márton segítő aktivitása is lenyűgöző, valamint a két klub szülői közösségéé.

Alapítványunk gyűjtést indít az ukrajnai kajak-kenus gyerekek megsegítésére

A hazai kajak-kenu szövetség is fogadott be edzőket és versenyzőket a háború sújtotta területekről, ők március 8. óta készülnek a Kolonics György Vízisport Központban. De sajnos a harcok nem enyhülnek, újabb és újabb segélykérő telefonhívások érkeznek Ukrajnából.

Trebitsch Andrást, tekintve, hogy a Braca Sport – kajak és kenu lapátokat gyártó – cége által ismeri a teljes nemzetközi mezőnyt, az ukrán szövetségi kapitány, Jurij Cseban kereste meg. A kétszeres olimpiai bajnok egykori kenus elmondta, hogy nagyon nagy szükség lenne minél több gyermek itteni elhelyezésére.

„Elmentem a gyerekekért és egy edzőért a határra, ahol 36 órát eltöltöttem, mert nagyon bonyolult az adminisztráció, hiszen sok gyereknek nincs útlevele. A várakozás óráiban tolmácsoltam, ugyanis jól beszélek oroszul, hiszen édesanyám orosz. Elképesztő, hogy milyen sokan jönnek és érthetően mennyire tanácstalan mindenki, nagyon elkél most ott a segítség akár a tolmácsolás szintjén is. Aki jön, az kimerült. Ez a kis kajak-kenus csapat is öt napot utazott, mire elért a határig. Vittem utánfutót magammal, de semmi szükség nem volt rá. Csak egy-egy hátizsákot hoztak a gyerekek és a lapátjukat… Az edzőt és a hat, 12 éves gyermeket aztán magamhoz vettem és Záhonyból elvittem őket egy olaszországi, Padovától még délre lévő településre. Ukrán zászlókkal és tárt karokkal várták őket az ottani kajakos gyerekek szülei, nekik jó helyük lesz ott, van hol lakniuk, az olasz állam pedig napi 25 euróval segíti fejenként az étkeztetésüket” – kezdte Trebitsch András, akit mindenki Brácsaként ismer.

Nem csak az effajta önzetlensége rendkívüli, de abban az megmutatkozik az ő családja együttérzése, hogy a testvérének van két lakása, amelyekben most a bátyja ukrán feleségének rokonai laknak, szám szerint huszonnégyen. Többségük közgazdász, de mivel nem beszélik a nyelvet, egy étteremben szereztek nekik munkát, mosogatnak és nagyon örülnek a lehetőségnek. Brácsa azonban még ennél is többet szeretne tenni azokért, akik kénytelenek elhagyni az otthonukat.

Jelenleg is úton van a lengyel-ukrán határról hazafelé, most további nyolc kajak-kenu versenyzőt hoz el, ők 12-20 év közöttiek, a 18 év fölöttiek mind lányok, a fiúk ugyanis már nem léphetik a határt, hiszen sorkötelesek. Ezt a nyolcfős csapatot a KSI fogja befogadni, Brácsa oda viszi őket. Emellett további nyolc fiatal, ukrán kajak-kenus került Szegedre. Mindenképpen ki kell emelni a KSI-s Oláh Tamás és szegedi Sík Márton fantasztikus segítő szándékát és szervezőkészségét, valamint a két klub szülői közösségének odaadását.

Alapítványunk az KSI-ben és Szegeden elhelyezett kajak-kenus gyerekek ellátására kezd jótékonysági gyűjtésbe. A lakhatásuk, edzéslehetőségük megoldott, az étkeztetésükben lesz szükség segítségre, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy hosszútávú itt tartózkodásra lesz szükségük.

Ha van lehetőséged hozzájárulni az ukrajnai kajak-kenu versenyzők ellátásának a költségeihez, ide tudsz utalni:

Kolonics György Alapítvány

12100011-10241521

Közlemény: ukrajnai gyerekek

Nagyon szépen köszönjük! És Brácsának, Tamásnak és Mártonnak, valamint a szülőknek is köszönjük ezt a hihetetlen emberi helytállást!