Nagycsaládban és a ferences gimnáziumban is helytáll Reisz Benedek

Reisz Benedek kajakos, a Jövő Reménységei program ösztöndíjasa semmit sem bíz a véletlenre. Edzője, Beé István is kiemeli szorgalmát és elkötelezettségét, közben az igen erős szentendrei Ferences Gimnáziumban tanul és áll helyt. Hét testvér közül ő a legnagyobb, a gyerekek közül négyen kajakoznak és már mindannyian országos bajnokok. Érdemes megismerni Beni történetét!

Nagycsaládban és a ferences gimnáziumban is helytáll Reisz Benedek

- Tízévesen kezdtél kajakozni, miért éppen ezt a sportágat választottad?

- Kisgyermekkorom óta fociztam. Sajnos a közelben a fociedzések elég unalmasak és komolytalanok voltak, sokszor elmaradtak. Egy barátom egy évvel korábban elkezdett kajakozni az UTE-ban, ez a vízitelep elég közel van az iskolához, ahova jártam, és így az ő javaslatára próbáltam ki a kajakot. Már az első alkalommal nagyon megtetszett és alig vártam, hogy újra mehessek edzésre.

- Mit szeretsz benne a legjobban? És hogy érzed, mi a te erősséged a kajakozásban?

- Szeretem a Duna közelségét és alapvetően menő dolognak tartom azt, hogy a vízen fel-le közlekednünk saját erőből. Az erősségem talán az, hogy szeretek kajakozni, ezért sok minden másról le tudok mondani.

- Mit változtatott benned az, hogy sportoló vagy, és hogy ilyen komolyan kajakozol?

- Az, hogy sportoló lettem, nem egyik napról a másikra történt, hanem folyamatosan alakult ki és így nem jelentett hirtelen változást. A kajakot már kezdőként is komolyan vettem, még ha nem is voltak az elején nagy eredményeim.

- Abból, hogy a sport ilyen hangsúlyos az életedben, tudsz valamit hasznosítani a privát életedben, mondjuk az iskolában?

- A sportban tanultam meg, hogy a befektetett munkának előbb-utóbb meglesz az eredménye. Ezt a tanulmányoknál is tapasztalom, nem lomboz le az átmeneti eredménytelenség, mindig neki tudok veselkedni újra, ha erre van szükség.

- Milyen terveid vannak a tanulást illetően? Van-e olyan tantárgy, téma, ami kiemelten érdekel?  Merre tanulnál tovább? Ahova most jársz, az egy nagyon komoly gimnázium.

- Mindenképpen szeretnék továbbtanulni, de hogy pontosan merre, azt még nem tudom. Egy biztos, a reáltárgyak jobban érdekelnek.

- Hogy tudod megoldani, hogy a sportot és a tanulmányaidat is ilyen magas szinten űzd? A ferences gimiben is jó tanulónak számítasz, de általánosban végig kitűnő is voltál.

- A tanulást fontosnak tartom, mert egy sportolói karriert bármikor keresztül húzhat egy nem várt sérülés, ezért meg kell találni az egyensúlyt, bár ez elég nehéz feladat.

- A tanulás és a sport között ügyesen egyensúlyozol. De hol a helyed a családban? Gondolom, azért nem könnyű ekkora családban mindig mindenkire tekintettel lenni, bár abban is biztos vagyok, hogy rengeteg előnye is van. Te ezt hogyan éled meg?

- A családban legnagyobb gyerekként megélem az "elsőség" előnyeit és hátrányait is. A nagy család segít az alkalmazkodóképesség fejlesztésében és megköveteli az egymásra figyelést, hátránya is biztosan van. De ezeket nem tartom számon.

- És végül: Kolonics György szellemisége mit jelent neked?

- Példaképként tekintek rá, nagy küzdő, nagyon eredményes sportoló és a tanulmányaiban sikeres volt, nagyon szeretem és inspirálónak tartom a róla szóló filmet.