„Ezt a hivatást nem lehet csak a pénzért csinálni”

A Kolonics György Alapítvány két nagyon népszerű, egyedülálló és a jövőbe mutató programja a Granek István Tanulányi Ösztöndíj és a Karrierkövető program, mindkettő olyanokat szólít meg, akik fiatalok és az edzői pályán képzelik el a jövőjüket. Őket mutatjuk be új sorozatunkban, közülük is először Bonyai Reginát.

„Ezt a hivatást nem lehet csak a pénzért csinálni”

- Pályázat útján választottak ki minket, a programok résztvevőit, olyanok jöhettek szóba, akik vagy már az edzőire járnak, vagy oda készülnek – meséli Regina. – Én a kajak-kenu edzőire járok, jövőre végzek, számomra nagyon nagy segítség mindkét programban való részvétel.

Regina Baján él és dolgozik – már edzőként, de erről majd később -, a Testnevelési Egyetemre való feljárás nagyon megviselte volna a havi büdzséjét, a Granek István tanulmányi ösztöndíját ő erre költötte, vagyis befektette a jövőjébe.

A Karrierkövető program más jellegű, nem anyagi természetű, hanem a tudást és mások tapasztalatait teszi elérhetővé. Sok olyan eseményen vehetnek részt a program tagjaként, amire amúgy nem lenne lehetőségük, például a világbajnokságra készülő válogatott edzésein.

- Felbecsülhetetlen az az ismeret, amire a program közben szert tettünk. Olyan edzőkkel és versenyzőkkel találkozhattunk, akikkel amúgy nem lett volna módunk. Az edzések minden apró részletébe betekintést kaptunk, bármit kérdezhettünk, elleshettük a kulisszatitkokat. Mindenki készséges és segítőkész volt, el sem tudom mondani, mennyire hasznosak ezek a beszélgetések. A saját sportágunk mellett más sportágak munkáiba is beleláttunk, például a gyorskorcsolyázók funkcionális edzéseit is megnézhettük, ott is kérdezhettünk, én például már használtam az ott tanultakat, mint edző. Sajnos a járványhelyzet megfosztott minket néhány lehetőségtől, de reméljük, hogy lesz lehetőségünk bepótolni ezeket.

Regina, ahogy utaltunk már rá, edzőként dolgozik. A Bajai Vízisport Klubban a kicsi csoportot viszi, közel negyven gyerek tartozik hozzá. Besegít az eggyel nagyobbak csoportjába is, ami azt jelenti, hogy ha később át is kell adnia gyereket a nagyobbak közé, akkor is kísérni tudja tovább tanítványai karrierjét.

Az edzőknél gyakori téma, hogy az idősebb edzők mennyire elfogadók a fiatalabbakkal szemben, hogy biztosít-e korrekt megélhetést ez a pálya és hogy a tömegesítés vagy az élsport az, amit egy edző fókuszba helyez. Reginának mindegyik témakörről megvan a véleménye.

- Én nem tapasztaltam ezen a téren problémát. Maga a Karrierkövető program is azért jött létre, hogy az a nagy edzői tudás, ami felhalmozódott az idősebb edzőknek, ne vesszen kárba. Ezt tartom szem előtt a saját, kezdő edzői minőségemben. Ami a megélhetést illeti, ezt a hivatást nem lehet csak azért csinálni. Ami engem illet, megélek belőle és nekem ez elég. A szabadidősport élsport összevetésben azt mondom, hogy nekem fontos mindkettő. Cél, hogy a gyerekek szeressék meg a kajak-kenut, szeressék meg a mozgást és maradjanak is a sport közelében, ha visszavonultak, akkor is, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy a jó eredmények nem motiválnak egy edzőt. Én nagyon szeretem a hivatásomat, a kis csoportom is folyamatosan nő, a gyerekek is szeretnek engem, szeretnek hozzánk járni, számomra egyértelmű, hogy a pályán fogok maradni. Edző szeretnék lenni később is!