Elragadtatva beszéltek a Wichmann Regattáról a résztvevők

A hétvégén Dunaújváros adott otthont a Wichmann Tamás Nemzetközi Regattának. A klubversennyel az olimpiai ezüst-és bronzérmes, kilencszeres világbajnok kenus emléke előtt tisztelegnek a szervezők. Az immár második alkalommal megrendezett esemény ötlete alapítványunk kuratóriumi tagjának, Pető Zsoltnak a fejéből pattant ki – és az ötletet tettek követték.

Elragadtatva beszéltek a Wichmann Regattáról a résztvevők

Tavaly 18 magyar és négy külföldi klub vett részt a regattán, idén ez a szám megháromszorozódott, hiszen 46 magyar és 11 külföldi klub indított versenyzőket, összesen kilenc országból, Ciprusról, Izraelből, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szerbiából, Szlovákiából, Vietnámból és természetesen Magyarországról.

A versenyen közel 800 kajakos, kenus, SUP-os és sárkányhajós állt rajthoz különböző távokon, emellett a városi iskolákból további közel 300 fő vett részt a sulisárkány keretein belül az U14 és U18 korosztályokban.

Pető Zsolt, alapítványunk kuratóriumi tagja, az esemény főszervezője nagy sikerként tekint a hétvégi rendezvényre.

„Fantasztikus hétvégén vagyunk túl, amelyet a több, mint 1000 fős részvétel is bizonyít. Nagyon színvonalasra sikerült a kétnapos verseny, különösen, hogy az európai országokon túl a vietnámi női kenus csapat is csatlakozott hozzánk, ezzel is tovább emelve az esemény színvonalát.”

Az esemény a versenyzésen túl a barátságról, a nemzetközi kapcsolatok építéséről és ápolásáról is szól.

„Amellett, hogy mindenki odateszi magát a versenyszámokban, a regatta sokkal inkább szól az új nemzetközi barátságok kialakulásáról és ápolásáról. A verseny előtti és utáni napon a külföldi csapatoknak kirándulásokat, közös programokat szerveztünk, amelyeken a versenyzők és sportszakemberek még jobban megismerhetik egymást.”

Nicolae Craciun, olasz világbajnok kenus megerősítette a Zsolt által elmondottakat:

„Óriási élmény volt számunkra ez a regatta. A nagy nemzetközi versenyeken általában nem sikerül mélyebb kapcsolatokat kialakítani az ellenfelekkel, most azonban nagyon jókat tudtunk beszélgetni, én például Hajdu Jonatánnal és Slihoczki Ádámmal is. Nagyszerű hely Magyarország, kiváló volt a helyszín és a rendezés, nagyon értékes hétvégét töltettünk itt el. Számomra nagy élmény, hogy Vajda Attilával, a magyarok nagy kenusával készíthettem közös fotót, valamint a regatta névadójáról, Wichmann Tamásról is megemlékezhettünk a hétvége folyamán. Remélem, hogy évről évre nagyobbá válhat ez az esemény, mert igenis nagy jelentősége van az ilyen versenyeknek is” – fogalmazott a világbajnok.

Az összesített éremtáblázatot a Szekszárd csapata nyerte, a második a spanyol Sueca csapata lett, amelynek vezetője, Vicente José Tortajada Machi a verseny után úgy nyilatkozott, hogy „olyan törődésben és odafigyelésben volt itt részünk, amit sehol máshol nem tapasztaltunk még meg. Fantasztikus volt ez a hétvége.”

„A verseny sikere azt bizonyította be, hogy van létjogosultsága a klubviadalnak, és reméljük, évről évre tovább fogunk növekedni. Az a célunk, hogy az ötödik évre már egy nemzetközileg elfogadott klubverseny lehessünk, akár ECA, akár ICF szinten. Mindezzel pedig létrehozhatnánk egy egyedülálló eseményt” – fogalmazta meg a távlati terveit Pető Zsolt, a regatta főszervezője.

 

(Fotó és forrás: kajakkenusport.hu)