Átalakította Horváth Maja gondolkodását az élsport

Horváth Maja tizenhatszoros magyar bajnok, ebből tizenhárom alkalommal egyesben nyert, tavaly pedig az ORV-n K1 500-on és K1 1000 méteren az első helyen végzett. Volt már jó tanuló, jó sportoló, az iskolában is kiemelkedően teljesít. Komoly célokat határoz meg magának – és azokért következetes dolgozik is a Jövő Reménységei program ösztöndíjasa.

Átalakította Horváth Maja gondolkodását az élsport

- 2013-ban óta kajakozom. Hajdúnánáson kezdtem el és 2016-ig a HDDSE színeiben versenyeztem. 2016 nyara óta a Tiszaújvárosi KKSE-ben készülök. Nagyon sokféle sportot kipróbáltam mindegyiket szerettem, de ez a sportág fogott meg igazán. Tetszettek a játékos edzések és nagyon jó volt a csapat – kezdte Maja, aki a kajakozás mellett a tanulásban is élen jár.

A Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnáziumban emelt angolra jár és kollégiumban lakik. Kifejezetten jó tanuló, tavaly kitűnő lett, félévkor pedig csak három négyese lett. Három éve elnyerte a Magyarország jó tanuló jó sportoló címet. Kedvenc tantárgya a biológia és a testnevelés.

Természetesen nem könnyű helytállni a sportban és a tanulásban is, pláne úgy nem, hogy Majának is sok edzése van.

- Nyáron napi kétszer evezünk és felváltva futunk vagy kondizunk. Tavasszal és ősszel az iskola miatt napi egy edzés van, körülbelül másfél óra evezés után futás vagy kondi. Télen heti 8 edzésem van, 3 úszás, 2 kondi, 1 futás-úszás, 2 futás-kondi.

És hogy mit szeret a kajakozásban és ebben a sok edzésben a legjobban?

- Imádok versenyezni, táborozni és nagyon élvezem a versenyekre való felkészülést. Az edzések nagyon jó hangulatban telnek, ami egy jó csapatnak és egy remek edzőnek köszönhető. Másrészt szeretek a szabadban a víz közelében lenni és mozogni. A célom? Szeretnék napról napra egyre jobb lenni és fejlődni. Minden nap kihozni magamból a maximumot és továbbra is az élmezőnyben maradni. Mindenféleképpen jól szeretnék szerepelni a maraton és gyorsasági magyar bajnokságon és ki szeretnék jutni az ORV-re. Jó lenne elindulni az ifi -Eb-n és vb-n, ha idén nem sikerül. akkor majd jövőre vagy azután.

Maja elszántsága példás. És az is, ahogy változik és tanul a sport által.

- Úgy érzem, hogy amiben a legtöbbet fejlődtem, az a napi teendőim jobb időbeosztása. A hatékonyabb tanulás. A gondolkodásom és a kitartásom. És a sport megváltoztatta az étkezésemet is.

Az ösztöndíj pedig segít közelebb jutnia az álmához, új eszközök, lapát, esetleg hajót válthat majd belőle. Öten vannak testvérek, közülük négyen kajakozni, vagyis van kire és mire figyelnie a szüleinek.

Kolonics Györgynek, alapítványunk névadójának karrierje nagyon ösztönzi Maját, hiszen úgy érzi, hogy Koló „egy olyan kiváló kenus volt, aki erőn felül és óriási elszántsággal edzett álmai megvalósításáért. Sportolói tevékenysége példa értékű a szememben”.