Horváth Noémi az első magyar SUP-világbajnok!

A Kolonics Alapítvány oszlopos tagja először csak a poén kedvéért állt deszkára a Balatonon, és bár tetszett neki a „vizenjárás”, azt ő maga sem gondolta volna, hogy két évvel később vb-aranyat szerez majd a legújabb kajak-kenu szakágban.

Horváth Noémi az első magyar SUP-világbajnok!

Idén először rendezett a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség SUP-világbajnokságot: az eseményre Kínában került sor, közvetlenül a maratoni kajak-kenu világbajnokság után. A versenyszámokat Qingdaóban rendezték, amely a pekingi olimpián a vitorlás számoknak adott otthont, ez bizonyára sokat elárul a körülményekről, amelyekkel a versenyzőknek meg kellett küzdeniük. Magyarországot négy sportoló képviselte: a Hasulyo testvérek, Kövér Márton korábbi maraton-világbajnok és Noémi – ők ketten az ICF Talent Identification programján keresztül jutottak ki Kínába. „A program lényege, hogy – nemcsak a SUP-nál, de minden szakágban – segítsék azon országok versenyzőit a felzárkóztatásban, ahol nincs nagy hagyománya az adott sportnak, vagy épp a körülmények nem teszik lehetővé az ideális felkészülést. Ennek köszönhetően majd két hetet töltöttünk Kínában, a tíznapos tábor során gyakorolhattuk a mozgást, a fordulókat, szokhattuk a szélsőséges tengeri körülményeket, egyszóval tényleg minden segítséget megkaptunk a szervezőktől, amiért nagyon hálás vagyok. Ezután következett a háromnapos verseny.”

Noémi esetében igencsak jól sikerült a felzárkóztatás, hiszen a felfújható deszkás kategóriában, ahol két és fél kilométert kell lapátolni, aranyat szerzett, de a maradék három számban is kiválóan helytállt. „Összesen négy versenyszám van, ebből három merevdeszkás: a sprint 200 méter, a technikai szám egy sok fordulóval tarkított 2500 méter, a hosszútáv 18 kilométer, míg a felfújható deszkán szintén 2500 méter a táv. Úgy voltam vele, ha már ott lehetek, minden számban elindulok, mert bevallom, elsősorban tapasztalatszerzés céljából érkeztem a versenyre. Az, hogy minden számban döntős voltam, ami az első 15 közé jutást jelenti, szerintem nagyon jó eredmény, a felfújható deszkán elért első helyezésem pedig számomra is hatalmas meglepetés volt.”  Már csak azért is, mert annak ellenére, hogy az ICF először rendezett SUP-vébét, a sportág krémje ott volt Qingdaóban, többszörös világbajnokok és tapasztalt régi motorosok mérték össze tudásukat, Noncsi pedig abszolút újoncként utasította maga mögé a mezőnyt. „Nyilván előny valahol, hogy 17 évig kajakoztam, és bevallom, nagyon nehezen engedtem el az élsportot, úgyhogy a bizonyítási vágy egy szempillantás alatt visszatért belém. Viszont a SUP akkor is egy teljesen más sportág, és amikor idén életemben először – kíváncsiságból – elindultam a hatfordulós magyar bajnokságon, nem igazán tudtam, mit kell csinálni, saját felszerelésem sem volt. De valahogy egyből ráéreztem, tetszett a dolog, és amikor kiderült, hogy az ICF felvette az idei programba a maraton-vb mellé, nem volt kérdés, hogy komolyan elkezdjem a felkészülést.”

Noémi elhivatottsága számunkra, az alapítvány munkatársai számára nyilván nem meglepetés, éppen ezért nagyon büszkék vagyunk rá, hogy első szárnypróbálgatásai máris elsöprő eredményeket és egy világbajnoki aranyat hoztak. Ez főleg annak tükrében hatalmas siker, hogy Noncsi mögött nem áll profi csapat, és a hazai körülmények sem a legideálisabbak egy SUP-os versenyzőnek. „Nekem ez a legnagyobb kihívás, hogy itthon maximum egy hajó hullámai kavarják fel az állóvizet, ez össze sem hasonlítható ahhoz, ami a tengeren zajlik, éles versenyhelyzetben. És persze az sem könnyíti meg a dolgom, hogy egyelőre itthon nincs egy kimondott SUP-os közeg. Télen beállhatok bármilyen kajak-kenus csapathoz, de nyáron marad a magányos edzés, és arra mindig nehezebben veszi rá magát az ember, főleg egy ledolgozott nap után. Viszont az a jó a SUP-ban is, hogy a vízen zajlik, ami a lehető legjobb közeg nemcsak a sporthoz, de a százszázalékos kikapcsolódáshoz, és az is nagyon tetszik, hogy még rengeteget lehet benne fejlődni. Úgyhogy biztos vagyok a folytatásban, le fogom küzdeni az akadályokat, mer abszolút motivált vagyok.”

Gratulálunk, Noncsi, reméljük, lesz még részünk hasonló sikerekben!

 

Szerző: Reményi Diána