Matekzseni a hajóban

Sportban és tanulásban is az ország legjobbjai között van Holczer Ákos, a Pécsi Kajak-Kenu Klub serdülő versenyzője. A fiatal kajakos – bár nem nyerte el az alapítvány által hirdetett Jövő Reménységei ösztöndíjat – kiemelkedő tanulmányi és sporteredményei miatt példaértékű a kettős karriertervezés terén.

Matekzseni a hajóban

Az alapítvány kuratóriuma a november végi ülésén hozta meg döntését a Jövő Reménységei program nyerteseit illetően. A döntés, mint minden évben, most sem volt egyszerű, hiszen értékes pályamunkák érkeztek a felhívásra, amelyeket a kuratórium tagjai egyesével vettek szemügyre és tárgyaltak ki a legapróbb részletekig. Így került szóba Holczer Ákos, aki nemzetközi szinten még lehet, hogy nem a legjobb kajakosunk, de hogy a legokosabb, az szinte biztos. Kárai Péter javaslatára a fiatal pécsi versenyző így egy szerényebb különdíjban részesült.

„Azok a tanulmányi eredmények, amelyeket Ákos a pályázatában leírt, elismerésre méltók, amit én nagyon nagyra értékelek. Tekintettel arra, hogy a Kolonics György Alapítványnál nem csupán a sportsikereket értékeljük, hanem a kimagasló emberi értékeket is – amelyek Kolóra is jellemzők voltak –, mindenképpen szeretném javasolni, hogy valamilyen formában támogassuk Ákost. Mert a Zrínyi matematikaversenyen dobogósnak lenni nem semmi eredmény, még élsport nélkül sem” – indokolta javaslatát Kárai Péter, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke és a Kolonics György Alapítvány kuratóriumának tagja. A díjak ünnepélyes átadására januárban kerül majd sor, az eset apropóján pedig a fiatal kajakos zsenivel, Ákossal beszélgettünk.

Hogyan keveredtél le kajakozni?

Amikor ötödikes voltam, a szüleim szerették volna, ha sportolok valamit, és mivel ők gyakran járnak túrakajakozni, levittek a vízitelepre. Egy hét múlva már rendszeresen jártam edzésre.

Öten vagytok testvérek – mennyire prioritás a családban az élsport?

Ez nálunk érdekes kérdés, mert a mi családunkban mindig nagyobb hangsúlyt kapott a tanulás. Mindannyian jó tanulók vagyunk, a bátyám például fizikaolimpiai bajnok. Ahogy mondtam, nálam sem az élsporton volt a hangsúly, de szerencsére ügyesnek bizonyultam.

Akárcsak a matekban. Szerinted mennyit számít a tehetség sportban és tanulásban?

Szerintem a matekra inkább kell születni, ha nincs hozzá érzéked, esélyed sincs. Nekem szerencsém van. Pécs egyik legerősebb gimnáziumába, a Janus Pannoniusba járok, és azért tanulom emelt szinten a matekot, mert őszintén hiszem, hogy ez mindennek az alapja. Persze a sportban is nagyon fontos a tehetség, de ott sokkal többet lehet szorgalommal kompenzálni.

Ezek szerint nehezebb egy matekverseny, mint egy kajak-kenu bajnokság?

Ez nehéz dolog. Például hiába készül az ember heteket, hónapokat egy matematikaversenyre, ha egy olyan feladattal találkozik, amivel addig még nem volt dolga, szinte lehetetlen megoldani. A sportban azért nem érhet ekkora meglepetés.

Mennyire nehéz összeegyeztetni a (jól) tanulást az edzésekkel?

Nehéznek nehéz, mert nem sokat pihenek, de megéri. A szabadidőmben vagy kajakozom, vagy tanulok. Most is épp a délutáni edzés előtt vagyunk, este hétre érek majd haza, és akkor kezdem a tanulást. De a tanáraim és az osztályfőnököm nagyon együttérzőek, nem nehezítik meg a dolgomat, és például a kajakban is érzem annak előnyét, hogy jól tanulok, mert mentálisan edzettebb vagyok a többieknél.

Ha választanod kellene a sport és a tanulás között?

Remélem, hogy soha nem kell választanom. A kajak szerelem, a tanulás pedig egy kötelesség, ami a jövőm alapja.

A matek az abszolút favorit tantárgyad?

Alapvetően igen, és itt meg kell, hogy említsem: sok dolgot nem értek az iskolarendszerrel kapcsolatban.

Például?

Mostanában nagyon felvitték az óraszámot, ami egy dolog, de van egy csomó olyan tantárgy, aminek nem sok értelmét látom, csak az időt viszi el. Nem értem, kilencedikben miért nem a tanterv része a biológia, ami enyhén szólva fontosabb szerintem, mint a rajz vagy a média.

Határozott véleményformálás egy kilencedikestől. Ezek után nem félek kérdezni a jövőddel kapcsolatban sem!

Konkrét tervem még nincs, most úgy gondolom, Pestre szeretnék menni egyetemre, gazdasági vagy informatikai szakra, hiszen ezek azok, amik érdekelnek, amikben jó vagyok, és amikből jól lehet megélni. És persze a kajakot is szeretném folytatni, ameddig csak lehet.