A fejlődés lesz a sikerünk kulcsa 2019-ben

Az elmúlt évek eredményeiről, a közeljövőt érintő konkrét tervekről és egy újabb tízéves periódusról is beszélgettünk Csabai Edvinnel, a Kolonics Alapítvány elnökével.

  A fejlődés lesz a sikerünk kulcsa 2019-ben

Maradéktalanul elégedett vagy a tavalyi évvel, vagy van olyan dolog, amiben maradt tartalék?

Őszintén mondom, hogy maradéktalanul elégedett vagyok. A munkával, az eredményekkel, az emberekkel, akik szerepet vállalnak a fejlődésünkben. Hogy konkrétumot is említsek, nagy köszönet illeti többek között Szemán Róbertet, a szabadidős eseményeink szervezőjét, Kárai Pétert, a Jövő Reménységei program ötletgazdáját, Csáky Lászlót, a motivációs tréningek előadóját vagy akár Kozmann Gyurit, az Erzsébet-tábor felelősét. Ez utóbbi programmal tavaly húszezer gyereket sárkányhajóztattunk 11 hét alatt, mégsem volt futószalag, mert minden hajóba szállás előtt volt idő arra, hogy beszélgessünk a gyerekekkel, gondolatokat osszunk meg és cseréljünk velük a sport szépségeiről vagy akár arról, hogy ki volt Kolonics György. 

Mi volt 2018 legnagyobb eredménye?

Általánosságban fogalmaznám meg a tavalyi év sikerét, ugyanis 2018-ra értek be azok a célok, amiket az alapítók a legelején megfogalmaztak a szervezettel kapcsolatban. Ezeket egyetlen percre sem tévesztettük szem elől, ezért dolgoztunk, és nagyon jó érzés azt mondani, beérett a munka gyümölcse. Bár nagyon gyorsan eltelt, kellett ez a tíz év ahhoz, hogy az alapítvány programjai meghatározóak legyenek a kajak-kenu sportban. Mert meggyőződésem, hogy Kolonics György-díjat átvenni ma már valódi kitüntetés.

Lehet beszélni a következő tízéves tervről?

Abszolút. Az előttünk álló periódus legnagyobb célkitűzése az, hogy a munkánk áttörjön a kajak-kenu sportág határain túlra. Azokkal a programjainkkal, amelyek fókuszában a tehetséggondozás áll, szeretnénk terjeszkedni, az egész magyar sportot lefedni, hogy minél több fiatalnak kínáljunk alternatívát egy jobb életre a sport által, hogy ösztönözzük őket saját motivációik feltárásában.

Van olyan program, ami 2018-cal befejeződött, vagy minden megy tovább?

Az említett Erzsébet-táboron kívül minden folytatódik. Nagyon örülök, hogy a szabadidős eseményeink egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hogy 2019-ben is lesz Kolonics György-emlékfutás az Ötpróba Tokióba részeként, vagy éjszakai leevezés a Mozgás Éjszakája keretein belül. Ezenkívül több megkeresést is kaptunk a Kolonics, a sportlegenda című kiállítással kapcsolatban, ha sikerül kellő forrást találni, azt is visszük tovább a lehető legtöbb helyre. A fáklyás emlékevezéshez tavaly csatlakozó csepeli önkormányzat idén is biztosított minket a támogatásáról, amiért nagyon hálásak vagyunk, az pedig külön öröm, hogy egyre több sportágon kívüli civil csatlakozik hozzánk július 15-én, hogy együtt evezzünk Kolóra emlékezve.

Tervben van új program kialakítása is?

Új programot nem indítunk, de a Csáky Laci által tartott gondolatébresztő, motivációs délutánok fejlesztése nagyon fontos feladatunk lesz, mert a visszajelzések és a tapasztalatok alapján is nagyon jól működik. Itt a cél a gyerekek motivációjának erősítése mellett az lesz, hogy valamilyen módon megszólítsuk az őket nevelőket, vagyis az edzőket és a szülőket, hogy ők is tanuljanak. Ez azért létfontosságú, mert a mai kamaszok már teljesen más normák szerint élnek, ami áttörhetetlennek tűnő falat húz a két fél közé.

Mi a 2019-es év célkitűzése?

A programjaink tökéletesítése, magasabb szintre emelése. A minőségi változás mindenhol mást jelent: a tömegsportrendezvényeknél azt, hogy minél több résztvevőt toborozzunk, a karrierkövető program esetében pedig azt, hogy minél több gyerekhez jussunk el. A fejlődés lesz a kulcsa az alapítvány sikerességének a 2019-es évben. 

Szerinted mitől függ, hogy egy alapítvány ma sikeres tud lenni Magyarországon?

Én csak azt tudom elmondani, hogy a mi alapítványunk mitől az. Attól, hogy mindazok, akik közvetlenül vagy közvetve dolgoznak velünk – kurátorok, állandó munkatársak, támogatók vagy szimpatizánsok –, mind elhivatott és lelkes emberek. Az alapítvány minden egyes programjának van egy ötletgazdája, aki aztán a megfelelő lendülettel és kitartással végig is viszi a projektet. Senki sem fizetésért dolgozik, mégis eredményt hozunk létre, mert a mi motivációnk a sport szeretete és egy fantasztikus ember emlékének a megőrzése.