Új nevek az edzői motorosban

Népszerű és a résztvevők véleménye szerint hasznos programot indított idén a Kolonics Alapítvány a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ) együttműködve. A Karrier Követő Programban hét olyan fiatal vesz részt, akik kajak-kenu edzőként képzelik el a jövőjüket, ők a világbajnoki felkészülés hajrájában a felnőtt válogatott trénerei mellett szerezhettek tapasztalatokat az elmúlt napokban.

Új nevek az edzői motorosban

“A programunkba olyan hallgatók kerülhettek be, akik a következő tanévben megkezdik felsőfokú kajak-kenu szakedzői tanulmányaikat valamelyik intézményben. A fiatalokat az egyesületek ajánlhatták. A kiválasztottak ott voltak a májusi szegedi világkupán, az elmúlt napokban pedig beülhettek a motorcsónakba a felnőtt válogatott edzői mellé – mondta Csabai Edvin, az Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Karrier Követő Programban olyan hallgatók vesznek részt, akik maguk is versenyeztek. Közülük Bonyai Regina, Fejér Zakariás, Fodor Soma, Fülöp Fanni, Korsós Zsófia és Szekeres Zsolt ősztől a Testnevelési Egyetem hallgatója lesz, míg Oravecz Máté a Szegedi Tudományegyetemen tanul majd. A hét fiatal ezen a héten a válogatott vb-beállító edzőtáborában a legjobbak mellett szerezhetett tapasztalatokat.

“Aranyosak voltak a srácok, okos kérdéseket tettek fel, nem voltak tolakodóak, sőt eleinte inkább kissé megszeppenten viselkedtek, de ez is érthető. Amikor beültek mellém a motorosba, akkor mindig elmondtam nekik, hogy mi lesz a napi feladata a versenyzőnek, majd csendet és figyelmet kértem tőlük, az edzés végén pedig hagytam, hogy kérdezzenek – meséli Demeter Irén, a K-1 1000 méterre készülő Kopasz Bálint edzője. – A vébé előtti héten a gyorsító munka utolsó fázisát, nagyon kemény edzéseket láthattak. A szünetekben igyekeztem velük megosztani a friss tapasztalatainkat és kisebb feladatokat is adtam nekik. Az egyik tréningre például velünk jött Medveczky Erika és Csipes Tamara párosban, akkor megkértem a fiatal kollégát, hogy a lányok frissítésében segítsen. Nekem külön élmény, hogy Oravecz Máté évekig volt a tanítványom Szegeden, ha belőle edző lesz, az kicsit talán nekem is köszönhető.”

Nemcsak Demeter Irén, hanem a felnőtt csapat összes trénere és versenyzője készségesen működött együtt a leendő edzőkkel. A programban részt vevő hallgatók az edzések előtt a stégen dönthették el, hogy kihez ülnek be aznap.

“Volt, hogy egyszerre hárman, négyen vártak a motorosnál, mindegyik fiatal kolléga nagyon lelkes volt – mondta Kiss István. – Mindig kikérdeztem őket, hogy hol kajakoztak, majd beszéltem nekik arról, hogy ez a pálya sok örömet fog nekik szerezni, ha lesz egy jó csoportjuk, de akkor sem törhetnek meg, amikor egy-egy olyan gyerek otthagyja őket, akiknek a felkészítésébe szívüket-lelküket beleadták. Az is elmontam nekik, hogyebben a sportágban mindennek alapja a helyes mozgás,

ha egy versenyzőnek nem jó a technikája, akkor hiába hajt, hosszú távon nem lesz eredményes. Vittem őket négyes edzésre és Noé Bálinttal is imitáltunk egy 5000 métert, valamint olyan tréninget is láthattak, ahol nem a világbajnokságra készülők vettek részt, hanem olyan versenyzők, akik éppen attól csalódottak, mert nem sikerült nekik jól a szezon. Próbáltam megmutatni a leendő edzőknek, hogy az ilyen tanítványokat hogyan lehet motiválni – tette hozzá a Honvéd trénere.

A Karrier Követő Program a szolnoki “terepmunkával” nem zárult le. A hallgatók ősszel olyan képzéseken és előadásokon vehetnek majd rész, ahol megismerhetik az MKKSZ működését, valamint a szövetségben dolgozó szakemberek munkáját.

Forrás: www.mkksz.hu