Sikeres volt a motivációs tréning Kaposváron

Csáky Laci és Dávid Feri megtartotta az év első motivációs napját a kaposvári utánpótlás kajak, atlétika- és úszószakosztály tagjainak, ezúttal azonban nemcsak a gyerekeket, hanem az edzőket és a szülőket is bevonták a foglalkozásba.

Sikeres volt a motivációs tréning Kaposváron

Párbeszéd az edzőkkel

A 2018–19-es években tartott hasonló programjaink tapasztalatai alapján felmerült az igény arra, hogy egy kicsit módosítsunk az előadások célközönségén, így a motivációs napot kiterjesztettük az edzőkre és a szülőkre is. Az így kidolgozott programterv során a nap három részből állt, amelynek a sorrendje nagyon fontos volt: Csáky Laci coach elsőként az edzőkkel ült le beszélni. „Korábban írtunk és kiküldtünk egy tájékoztatót az edzőknek arról, hogyan tehetjük hatékonnyá a napot, így ők is felkészülve érkeztek a motivációs tréningre. Elsőként a helyi sajátosságokon mentünk végig, ami nagyon fontos aspektus a program sikerességének szempontjából. Hogy kicsit konkretizáljam: Kaposváron kajak-kenuban, úszásban és atlétikában – vagyis azokban a sportágakban, amelyek ezúttal részt vettek a programunkban – nincs felnőtt versenyző. Ez azért lényeges, mert így a fiatalok előtt nem jelenik meg a saját telepükön a példakép, a kézzelfogható és követendő minta. Hiába követik az Instagramon a sztársportolókat, az nem ugyanaz, mint a saját szemükkel, elérhető közelségben látni őket verejtékben úszva nap mint nap. Az Instán mindenki szép, erős, mosolygós, a felmagasztalt félistenekkel viszont nehezebb azonosulni. Tudván ezt az edzőknek – a mintakövetés helyett – sokkal inkább az összetartozásra, a sportolói lét összetartó erejére kell támaszkodniuk, amitől családdá válnak. El kell mondanom, Kaposváron tényleg egy fantasztikus kajakos családot ismertünk meg.”

A sportolói identitás négy fő pillére

Az edzőkkel való párbeszéd mindezek mellett azért is fontos volt, mert ezáltal a coach olyan konkrét problémákat is megismert, amelyek az adott csoport adott versenyzőit érintik. Ennek a tudásnak a birtokában pedig ott helyben olyan perszonalizált mondanivalót tudott beleszőni a gyerekeknek tartott előadásába, amely egy általánosnak tűnő, mégis szuperkonkrét üzenet, amelyből a címzett simán magára ismer és elgondolkodik. „Nem ritka jelenség, hogy a gyerek roppant jó edzésmunkát végez, versenyezni mégsem szeret. Ebben az esetben olyan üzenetet kell formálnunk, amely ráébreszti őt a verseny valódi mivoltára, vagyis arra, hogy a megmérettetés maga az ünnep, a munka gyümölcse. Fontos, hogy megértsék, nem közhely az, hogy nem mindenáron az aranyérem számít, hanem a jogosultság megszerzése, vagyis az, hogy egyáltalán elindulhatunk a versenyen.” A gyerekeknek tartott előadás során Csáky Laci az előző évekhez képest az alapgondolaton nem változtatott, csak kiegészítette azt: a sportolói identitás négy fő pillére – az önfeláldozás, a versenyzés izgalma, a fájdalom és a sportolói lét során megszerzett életen át tartó kompetencia – mellett hangsúlyt kapott a sport befejezése utáni veszteségélmény megélése is. A versenyzőknek tartott előadás részeként természetesen nem maradhatott el Dávid Feri előadása a drogprevencióról, bár ebben a korosztályban inkább beszélünk az iszogatás veszélyeiről és határairól, valamint a kényszeres telefonhasználatról, mint addikcióról. 

A sportoló gyerekkel bíró szülő feladata

A komplex program utolsó részében a két szakember a szülőkre koncentrált, akik az edzők mellett elengedhetetlen feltételei, támaszai a gyerekek sikerességének. „Elsőként megköszöntük nekik a bizalmat, hogy ránk bízták a gyerekeiket és természetesen elmondtuk nekik, milyen mondanivalót igyekeztünk átadni nekik a nap során. Ezt követte a számukra egyetlen üzenet megfogalmazása, vagyis az, hogy mindenben támogassák a sportoló gyermekeiket, ha már az ő esetükben a sportolói lét eleve csak 18 éves korig tart. Ez főleg azokban a családokban okoz különös nehézséget, ahol a szülők sosem sportoltak, hiszen ők nyilván áldozatként élik meg, ha a versenyek vagy edzőtáborok miatt például el kell tolni a nyaralást. A felnőttekkel való beszélgetés célja az volt, hogy megértessük velük, egy sportoló gyerekkel bíró szülőnek feladata van, de ez egy olyan küldetés, amely később minden fronton megtérül. Azt hiszem, ez alkalommal ez sikerült, mert egyrészt szép számban megjelentek, másrészt érdeklődőek voltak, nyitottak, és megértették a mondanivalónk lényegét. Én személy szerint az egész napot sikerként könyvelem el, Kaposváron mind a versenyzők, mind a szülők, mind az edzők olyan közösséget alkotnak, amivel ritkán találkozunk. Reméljük, hogy lesz folytatás más sportágakban is.”