Ők lettek a Kolonics Alapítvány ösztöndíjas sportolói

Elkezdődött a felsőoktatási tanév, a Kolonics Alapítvány pedig kihirdette annak a hat fiatal sportolónak a nevét, akik idén elnyerték a Granek István Tanulmányi Ösztöndíjat.

Ők lettek a Kolonics Alapítvány ösztöndíjas sportolói

Bonyai Regina, Fejér Zakariás, Fülöp Fanni, Kiss Blanka, Oravecz Máté és Szekeres Zsolt.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által nyújtott forrásnak köszönhetően ők azok a sportolók, akik havi 40 000 forintos támogatásban részesülhetnek a felsőoktatási időszak szorgalmi hónapjaiban a 2018/2019-es tanévben. Az ösztöndíjrendszer célja – akárcsak a Karrierkövető programok esetében – a kettős életpálya modell kialakítása, azaz növelni a felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek számát a kajak-kenu sportágban.

A szeptember 10-én zárult pályázat elbírálása során előnyben részesültek azok a sportolók, akik már év elején önként jelentkeztek a Karrierkövető programunkba, illetve azok is, akik olyan helyről érkeztek, ahol a leginkább sürgető a szakemberhiány pótlása. Ezen fő alapelvek szerint választotta ki a nyerteseket Csabai Edvin, a Kolonics Alapítvány elnöke, illetve Doma Gergő és Boros Gergely az MKKSZ képviseletében.

"Őszintén hiszünk abban, hogy az ösztöndíjrendszer megvalósulásával a pénzbeli támogatás mellett motivációt is nyújtunk ahhoz, hogy ezek a tehetséges fiatalok folytassák és sikeresen be is fejezzék tanulmányaikat, hiszen általuk szeretnénk hosszútávú megoldást találni az országban kialakult edzőhiányra" – mondta Csabai Edvin.

És hogyan vélekednek a nyertesek az ösztöndíjról, a sportágról és a kettőskarrier tervezésről? A válaszokat olvasva jobb helyre nem is kerülhetett volna a támogatás. Sok sikert kívánunk mindannyiuknak!

Szekeres Zsolt, Szekszárdi Kajak-Kenu SE:

"A kajak nekem egyet jelent a szabadságérzettel. Minden jót, amit az életben kaptam, ennek a sportágnak köszönhetek, többek között ezt az ösztöndíjat is. Azért szeretnék edző lenni, mert jó látni, hogy a kicsik valami olyat tudnak, amit én tanítottam nekik. Minél több gyerekkel szeretném megszerettetni a sportágat, és persze remélem, hogy valamelyikük egy nap majd egy nagy verseny dobogóján fog állni."

 

Fülöp Fanni, Tiszafüredi Kajak-Kenu SE:

"Az édesapám – aki egyben az egyik példaképem is – nagyszerű kajak edző, az ő munkája és hozzáállása motivál leginkább. Szeretnék majd én is egy összetartó közösséget kovácsolni, ahol minden gyerek barátra találhat, miközben megszereti a sportágat, elköteleződik mellette és sikereket ér el. Az ösztöndíj azért nagy segítség, mert önköltséges formában végzem az edzői képzést."

 

Oravecz Máté, Szegedi Vizisport Egyesület:

"Az elhatározást, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni, egyértelműsítette a nyolc évig tartó kajakos karrierem, illetve edzőim, Demeter Irén és Csamangó Attila. Remélem, egyszer én is saját nevelésű versenyzőket fogok nemzetközi versenyekre kísérni. Mivel Szegeden már segédedzőként dolgozom, az egyetem és a vizitelep között motorral ingázom, az ösztöndíj pedig nagy segítség, hogy az üzemanyag finanszírozása ne okozzon problémát."

 

Kiss Blanka, UTE:

"Jelenleg az UTE versenyzője vagyok, de szülővárosomban, Nyergesújfalun szeretnék majd edzősködni. A gyerekekkel való foglalkozás hatalmas élmény, és egyben hatamas kihívás is. Szeretném nekik megtanítani mindazt, amit én is megtanultam, hogy mit jelent a kemény munka, miközben a lehető legbiztosabb alapot adom nekik a sport által. Mivel még a szüleim támogatnak, az ösztöndíj abban segít, hogy anyagilag egy kicsit függetlenebbé váljak."

 

Fejér Zakariás, Sárospatak:

"Sokféle sportágat űztem, de a kenus társadalomhoz semmi sem fogható. Ez a motivációm legfőbb oka, és persze az edzőm, aki megszerettette velem a sportágat, és mindig a helyes út felé terelt. Edzőként szeretnénk egy családias szakosztályt létrehozni, amelynek tagjai nemcsak az eredményeikkel tűnnek majd ki, hanem az emberségükkel is. Az ösztöndíj nagy segítség a mindennapi kiadásaimhoz."