Győri Grétánál a kenu mellett megfér a kiemelt matek is

Győri Gréta a Jövő Reménységei program ösztöndíjasa, a DVTK kenusa. Pályázati anyagában nagyon szépen összefoglalta az első találkozását a kenuzással, azt, hogy egy kis bányatavon edzenek sok más klubbal együtt, ami megnehezíti a felkészülését, és utalt rá, hogy az elmúlt év családilag sem volt könnyű a számukra. De minden nehézség ellenére töretlenül küzd a céljaiért.

Győri Grétánál a kenu mellett megfér a kiemelt matek is

- Említetted a pályázati anyagodban, hogy egy tornatermi edzést volt az első kenus élményed. Milyen sportágakat csináltál addig és hogy jutottál le a kenusok közé, hol hallottál róluk?

- A kenu előtt rengeteg sportágat kipróbáltam, voltak közte olyanok, amiket saját kedvtelésből, de akadt, ami inkább csak kényszer volt. Kiskorom óta sportoltam valamit, szertornával kezdtem, úsztam is, lovagoltam, táncoltam, röplabdáztam, apukám unszolására pedig jiu jitsuztam. Miután abbahagytam a jiu jitsut, szerettem volna valami más sportágat, amit tényleg saját döntésem alapján csinálok. Apukám akkoriban sokat járt konditerembe, ahol találkozott a kenus edzővel, így kerültem le a telepre kipróbálni magát a sportágat.

- Azt is mesélted, hogy a kenuban találtad meg magad. Mégis miért? A mozgásforma tetszett, vagy a közeg, vagy valami más?

- Így konkrétan nem tudnám kiemelni, hogy mi is tetszett benne, az egész megfogott. A mozgásformáját a mai napig különlegesnek tartom és elég nehéznek is.  Amikor vízen vagyok, úgy érzem, egyre jobban ismerem meg magam, ki tudok kapcsolni és akkor csak a kenu és én vagyok. Hála az égnek a kenus közegre sem panaszkodhatok, sok nehézségen lendítettek már át, és nagyon sok támogatást köszönhetek neki.

- Miskolcon tanulsz a Hermann Ottó Gimnáziumban. Mikor fogsz érettségizni, hogy megy a tanulás és szeretnél-e továbbtanulni? Ha igen, hova?

- Jövőre fogok érettségizni, ami megnyugtat egy kicsit, mivel teljesen konkrét elképzelésem nincs. Szeretném hasznosítani azt, hogy emelt szinten tanulom a matekot, valamint fakultációs órákban a történelmet, így szóba jött a sportközgazdaság, valamint a marketinges iránnyal is szívesen foglalkoznék a jövőben.

- A megnyilvánulásaidból érezni lehet, hogy mennyire elkötelezett vagy. A kenu az első dolog az életedben, ami ennyire hat rád?

- Amikor elkezdtem a kenut, még csak szórakozásként tekintettem rá. Aztán szüleim és edzőim is mondták, hogy ebből sokkal többet is ki tudok hozni, ez megadta a kezdőlöketet, hogy bízzak magamban és megéri a céljaimért harcolni.

- Hogy látod, a kenu által megszerzett jó tulajdonságok mennyire hatnak a kenun kívüli életedre?

- Szerintem a kenu által megtanult tulajdonságokat szinte bárhol tudom hasznosítani. Tanulás terén, emberekkel kapcsolatban is rengeteget tanít számomra. Rengeteg alázatosságot és szorgalmat tanított nekem, amit úgy érzem, hogy egyre jobban tudok a tanulásban kamatoztatni.

- És végül: mit tudsz Kolonics Györgyről? Hat rád az, amit ő képviselt?

- Számomra Koló nagyon inspiráló. Visszanézve a versenyeken ment pályáit, rengeteg motivációt és erőt ad nekem. Úgy gondolom, ő egy igazi példakép a mai napig, és ha tehetném, még egyszer annyira megnézném őt élőben egy versenyen vagy egy előadáson…