Fáklyás evezéssel tisztelegtek Kolonics György emlékének

Kolonics György halálának tizedik évfordulóján fáklyás emlékevezést tartottak a Csepeli Kajak-Kenu Egyesület Vízitelepén július 15-én. A megemlékezésen megjelent dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere.

Fáklyás evezéssel tisztelegtek Kolonics György emlékének

Dr. Szabó Tünde államtitkár asszony beszédében kiemelte a fiatalok sportolásának fontosságát, Koló követendő példát állított minden ifjú kajakos és kenus elé. Együtt sportolva emlékezzünk meg a nemzet kiválóságairól, így tudjuk közösen megmutatni az új generáció számára, hogy mit is jelent sportolónak lenni és mit is jelent a magyar sportcsalád aktív tagjának lenni. – tette hozzá.

„Akiről nem feledkeznek meg, az sosem hal meg.” – kezdte meg beszédét Borbély Lénárd Csepel polgármestere. Kolonics György a kerület olyan szimbolikus sportolója, akire mind büszkék lehetünk. Remek példát mutatott fiataloknak és időseknek egyaránt, Csepel városvezetése arra törekszik, hogy emlékét megőrizzék és példaként állítsák az eljövendő generációk felé.

Csabai Edvin, Kolonics György Alapítvány elnöke külön megköszönte a csepeli önkormányzat és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség támogatását. Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, páratlanul céltudatos versenyzőként emlékszik Kolóra, aki mindent alárendelt a sportnak. Kiemelten fontosnak tartja, hogy „ez a megemlékezés sose dermedjen bele valami élettelen újra ismételgetett formális pátoszba, Gyuri alakja pedig sose silányuljon fennkölt, de idegenül steril legendává.”

Az eseményt az alapítvány 2009 óta minden év július 15-én megrendezi.

Kolonics György 36 éves korában, 2008. július 15-én, edzés közben hunyt el. A legendás sportoló a pekingi olimpiára készült, az lett volna pályafutása ötödik ötkarikás versenye. Két olimpiai bajnoki címe mellett a világbajnokságokon 15-ször, az Eb-ken háromszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Forrás: www.csepel.hu