Emlékezés a Legendára

Kolonics György tíz évvel ezelőtt fájdalmasan fiatalon és hirtelen távozott, hatalmas űrt hagyva maga mögött nem csak a kajak-kenuban, hanem az egész magyar sportban. Atlanta és Sydney olimpiai bajnoka valódi példakép volt a fiatalok számára, nem csak a vízen, hanem a parton is ikonnak számított.

Emlékezés a Legendára

A Kolonics György Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy megőrizze Koló emlékét, hogy azok a gyerekek, fiatal sportolók is megismerhessék az életét, a pályafutását, akik már nem találkozhattak vele, akik már nem láthatták őt versenyezni. Az Alapítvány évekkel ezelőtt létrehozott egy kiállítást, ami méltó emléket állít a néhai kenusnak. A bajai Turisztikai Központ immáron a 21. helyszín az országban, ahol a közönség megtekintheti a különleges és színvonalas tárlatot.

A megnyitó moderátor szerepkörét az Alapítvány elnöke, Csabai Edvin vállalta magára, aki több szállal is kötődik Kolonics Györgyhöz. Elmondta: nagyon örül neki, hogy újabb városba sikerült elhozni a tárlatot és köszöni a bajaiaknak a fogadtatást és a gyönyörű kiállítóteret.

A város nevében Dancsa Bálint sporttanácsnok köszöntötte a jelenlévőket, aki elmondta: óriási örömére szolgál, hogy az egykori legendának emléket állító kiállítás eljutott Bajára és bízik benne, hogy nem csak helyszíne, hanem otthona is lesz a város a kiállításnak.

“Még mindig torokszorító érzés megnézni ezt a döntőt” – ezt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke mondta, miután levetítették az Atlantai Olimpia döntőjét, amit egy paraszthajszállal nyert meg a Horváth-Kolonics kenu páros. Az elnök örömét fejezte ki, hogy sikerül méltó emléket állítani Kolonics Györgynek és, hogy a legfontosabb üzenetek ilyen módon is eljutnak a mai fiatalsághoz.

A megnyitón jelen volt Kolonics György egykori társa és talán legközelebbi barátja, Kozmann György is. A sportágtól mára már elszakadó egykori kenus elmondta, minden alkalommal vegyes érzésekkel készül egy-egy megnyitóra, hiszen a bánat és a szomorúság az örömmel és a büszkeséggel keveredik.

A megnyitóra több fiatal sportoló is eljött, akik számára példamutató lehet Kolonics György pályafutása, a sporthoz történő hozzáállása. Hoffmann Mónika, a kiállítást Bajára szervező Bajai Vízisport Klub elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az egyesületük éppen egy évvel Koló halálát követően alakult meg és ő maga sajnos nem találkozhatott a kiváló sportolóval, pedig bőven tudott volna mit tanulni tőle. Ellenben örömét fejezte ki, hogy mára már Baján is van olyan sportoló, aki egyszer majd talán Kolonics György nyomdokaiba léphet.

A rengeteg fényképet, serleget, érmeket, egyebek mellett az olimpiai bajnoki aranyakat október 10-ig lehet megtekinteni a Petőfi-szigeti Turisztikai Központban.

Forrás: http://bajaiharsona.hu/news/emlekezes-a-legendara/