Egy tökéletes nap – kenus össszetartás Mátraházán

Több mint nyolcvanan vettek részt az alapítvány által szervezett kenus összetartáson az év első szombatján, amelynek célja a fiatal sportolók megmozgatása volt mind fizikai, mind mentális értelemben.

Egy tökéletes nap – kenus össszetartás Mátraházán

Remek hangulattal indult az év az utánpótlás kenusaink számára, kilenc egyesület majd nyolcvan fővel érkezett a Mátraházi Edzőtáborba. A nap a délelőtti futással indult, amelyen nemcsak a versenyzők vettek részt, hanem többek között az alapítvány megjelent kurátorai, Csabai Edvin elnök és Hüttner Csaba szövetségi kapitány is. Az erős havazás ellenére senkinek nem fagyott az arcára a mosoly, a kenusok a táborból kétszer is felfutottak Kékestetőig, majd a közös ebéd után Csáky László coach tartott inspirációs előadást a gyerekeknek és az edzőknek, nem kevés humorral megspékelve.

Bennetek van az X–faktor!

A délutáni program Hüttner Csaba beszédével kezdődött. A felnőtt válogatott szövetségi kapitánya beszélt az élsportolói tudatosság fontosságáról, arról, hogy kenusnak lenni kiváltság, és kiemelte azt a tényt is, hogy a női kenuban hatalmas potenciált lát, hiszen Tokióban először kerül fel a szakág az olimpia programjába.

„Mi kajak-kenus nemzet vagyunk, így biztos vagyok benne, hogy sikerül kinevelnünk újabb és újabb bajnokokat mind a férfi, mind a női szakágban, úgyhogy legyetek minél többen, küzdjetek keményen, mert kenusok vagytok, és az X–faktor ott van bennetek. De a tehetség akkor mutatkozik meg, amikor azt a pályán be is bizonyítjátok!

Egy mindennél erősebb érzés

A gyerekek inkognitóban kérdéseket is intézhettek Hüttner Csabához, hiszen erre viszonylag ritkán van lehetőségük. Kérdezték őt a 2020-as olimpiával kapcsolatban támasztott elvárásokról és arról is, szerinte mitől számít egy kenus kenusnak. Ez utóbbi kérdésre a nap díszvendége, a kilencszeres világbajnok Wichmann Tamás szeretett volna válaszolni.

„Ennek egy érzésnek kell lennie, ami mindennél erősebb kell, hogy legyen. Hadd idézzem nektek Horváth Csaba példáját, akit hiába tanácsoltak el a Honvédból, nem adta fel. Inkább átment Csepelre, ahol egy hajóba került Kolonics Györggyel, és olimpiai bajnokok lettek.”

A kenus falka törvényei

A kenus identitás fogalma mentén további feladatok következtek Csáky Laci vezetésével, aki rengeteg humorral és életszerű példákkal vezette rá a lelkes közönséget annak a fontosságára, hogy az ember már fiatalon is tisztában legyen a céljaival, mert a kenus falka törvényei a sporton túl is köteleznek.

„Az élsportoló egyik legfontosabb dolga az, hogy megtanuljon jelen lenni. Hogy tudja, az adott pillanatban mi a dolga, és arra fókuszáljon. Ha az a hegyi futás, akkor abban a harminc percben nincs mentség a sétára. Ha az egy kémia doga, akkor a felkészülés elblicceléséről nem a sport tehet, hanem a koncentráció hiánya. Legyen az ember gyerek vagy felnőtt, a lúzer és a győztes között a fókusz a különbség. Kenusok vagytok, ha ezt megtanuljátok, rendben lesztek egy életre. Mert a kenus amíg él, kenus marad.”

Wichmann Tamás dalra fakadt

És miután az interaktív feladatok során a gyerekek csoportokban dolgozva gyűjtötték össze saját gondolataikat az olyan sportolói alapfogalmakról, mint az edzővel való együtműködés vagy a fair play fogalma, a záróakkordot Wichmann Tamás adta egy rögtönzött minikoncerttel. A gitárral kísért kenus nóták főszereplője természetesen Szent Jupát, a kenusok védőszentje volt. Az egész napos programot hatalmas tapsvihar zárta, a visszajelzések alapján is remekül sikerült összetartást Csabai Edvin, az alapítvány elnöke összegezte.

„A cél az ilyen típusú rendezvényeinkkel többek között az, hogy erősítsük a kenus identitást. Remekül sikerült ez a mai nap, őszintén azt gondolom, hogy a gyerekek sok értékes gondolattal és egy maradandó élménnyel gazdagodtak.”