A siker rögös útja

Nem hisz a babonákban, nem szereti a telet és annak ellenére, hogy nem volt problémamentes a felkészülése, mégis aranyat szerzett Buenos Airesben. Interjú Kiss Ádám ifjúsági olimpiai bajnokkal, a Jövő Reménységei programunk egyik idei nyertesével.

A siker rögös útja

Gratulálok az olimpiai aranyhoz – reális cél volt ez a verseny előtt is?

Köszönöm szépen, és a válaszom igen, a kvalifikációs versenyeken elért eredményeim alapján abszolút ez volt a cél, amit az edzőmmel, László Csabával kitűztünk. Mással nem lettünk volna megelégedve. 

Pedig ő azt nyilatkozta, nem volt problémamentes a felkészülésed...

Igen, ez így van. Az alapozás rendben zajlott, az első tavaszi versenyeken még jól mentem, de utána folyton jött valami betegség, amivel küszködtem, és azt éreztem, nem tudom kihozni magamból a maximumot. Érzésre olyan 80 százalékosan érkeztem Buenos Airesbe. 

Igaz az, hogy szerelmi bánat is hátráltatott?

Hát, igen. Ez egy augusztusi történet, úgyhogy azért volt időm kijönni belőle, de nem könnyítette meg a helyzetet. Persze így utólag már azt mondom, hogy minden a lehető legjobban történt, hiszen teljesült egy álmom.

Nehéz visszarázódni a mindennapokba egy ekkora siker után?

Szerencsére nem kell azonnal visszarázódni, kaptam két hét teljes pihenőt az ifi olimpia után, ráadásul a suliban is őszi szünet van. Úgyhogy most van időm feldolgozni azt, ami történt, és rá tudok készülni az újabb felkészülésre, ami hétfőn indul.

Ilyenkor teljesen elengeded magad, vagy azért van, amiből nem engedsz a pihenő alatt sem?

A táplálkozásomra ilyenkor is figyelek, ezt nagyon szigorúan veszem. Sokat olvasok a témában, az ifi olimpia előtt pedig konzultáltunk egy dietetikussal is, aki megerősítette, hogy jól csinálom. Anyu sokat segít ebben, mindent elkészít nekem, amit kérek tőle. Persze egy-két süti belefér, de egy hosszabb pihenőnél könnyen felszaladnak a kilók, azzal pedig nem jó elkezdeni az alapozást.

Hogy viseled a téli felkészülési időszakot?

Őszintén? Egész télen a tavaszt várom, hogy végre vízre szállhassunk. Úszni nem szeretek, nem is megy túl jól, futni csak addig tudok, amíg be nem jön a nagyobb hideg, úgyhogy remélem, jövő év elején eljutok egy melegvízi edzőtáborba, hogy a megszokottnál korábban ülhessek hajóba!

A fizikai állapot mellett mekkora hangsúlyt fektetsz a mentális felkészülésre?

Igazából nem sokat. Elég stabil vagyok ilyen téren, könnyen koncentrálok, és nem vagyok izgulós típus. Közvetlenül a rajt előtt persze felgyorsul a szívverésem, de ez egy jóleső szívdobogás, ami még jobban felspanol. Kabalákra vagy babonákra nincs szükségem.

Miben jelentett segítséget a Jövő Reménységei porgramban való részvétel?

Az edzőm párja, Galba Szilvia hívta fel a figyelmünket a programra, és nagyon örültünk, amikor értesültünk arról, hogy a nyertesek között vagyok. Mivel nagyon nagy hangsúlyt fektetek a helyes táplálkozásra, főleg táplálékkiegészítőkre költöttem a támogatást, nagy segítség volt, hogy ezeket nem a zsebpénzemből kellett kigazdálkodnom.

2019-re milyen célt tűztetek ki László Csabával?

Szeretnék kijutni 1000 egyesben az ifi világbajnokságra, és nagyon jó lenne az 500 négyesbe is bekerülni.

 

Sok sikert kívánunk Ádámnak, és őszintén hisszük, hogy az Alapítvány is hozzájárult ehhez a fantasztikus eredményhez. Ne feledjétek, a 2019-es Jövő Reménységei programra november 15-ig várjuk a pályázatokat!